Välkommen till ett annorlunda spelår

Hösten 2020 & våren 2021

Vi spelar på andra platser när teaterhuset byggs om!

Teateråret 2020-2021

Dvärgen

Om en fasansfull resa in i mörkret

Nypremiär 19 september på Kronhuset

Vid furstens hov, i renässansens Italien, tecknar dvärgen ned sina hatiska betraktelser. Oförmögen att begripa människornas vurmande för det stora i livet – kärleken, musiken, vetenskapen – kokar dvärgen otåligt av längtan till blodsutgjutelse och förödelse. För vad vet någon om livets storhet, man kan lika väl påstå att det är litet. Fullkomligt meningslöst.

Av Pär Lagerkvist Dramatisering Ashkan Ghods och Jesper Söderblom med tillstånd av © Pär Lagerkvist Estate Regi Ashkan Ghods Med Jesper Söderblom

Biljettsläpp 18 augusti.

Läs mer här.

100 sånger

Om det obeskrivliga ögonblicket före katastrofen

Premiär 4 december på Backa Teater

Ett myller av människor på en tågstation. Kvinnor och män med resväskor, ryggsäckar och påsar. Någon på väg till en anställningsintervju, en annan att begrava ett barn. De har allt och inget gemensamt. Det är en vacker morgon i september.

Klockan åtta och femtiofem tar strömmen av röster slut. I samma stund som Sally får syn på mannen på tåget. Två blickar i förälskelse. Hon tappar koppen och hela världen går i kras. Allt är över.

Regissören Michael Cocke är väl bekant med Roland Schimmelpfennig, en av Europas mest tongivande dramatiker och en samtidsmästare av rang.

Av Roland Schimmelpfennig Översättning Ulf Peter Hallberg Regi Michael Cocke Med Hannah Alem Davidson, Ashkan Ghods, Johan Hafezi, Mia Höglund-Melin, Carina M Johansson, Johan Karlberg, Melina Tranulis

Biljettsläpp 4 september.

Läs mer här.

Dekalogen

Efter Kieslowskis ikoniska mästerverk

Sverigepremiär 5 februari på Gothenburg Film Studios under Göteborg Film Festival

En rad människor rör sig i varandras närhet, de bor i samma bostadskomplex. De står inför etiska dilemman och livsavgörande val. Vi möter dem i tio olika berättelser där mörkret går hand i hand med hoppet.

Älskare, grannar, föräldrar, barn, syskon. Deras öden är sammanflätade men de står samtidigt aningslösa inför de personliga draman som utspelas omkring dem. Ödesdigra val fattas medan världen utanför obegripligt går vidare.

Ragna Wei och Birte Niederhaus regisserar med stor erfarenhet av gränsöverskridande och platsspecifik teater där publiken på ett engagerande men kravlöst vis är medskapare.

Av Krzysztof Kieslowski och Krzysztof Piesiewicz i John von Düffels version Bearbetning Stefanie Carp och Karin Henkel Svensk översättning (från den tyska bearbetningen) Birte Niederhaus Regi Ragna Wei och Birte Niederhaus Med Anna Bjelkerud, Marie Delleskog, Victoria Dyrstad, Fredrik Evers, Karin de Frumerie, Johan Gry, Lisa Lindgren, Emil Ljungestig, Victoria Olmarker, Jesper Söderblom, Caroline Söderström med flera

Biljettsläpp 4 september.

Läs mer här.

Medea

En musikalisk resa genom människans allra mörkaste vrår

Göteborgspremiär 25 mars på Lorensbergsteatern

Medea flyr sitt hemland och offrar allt för sin kärlek till Jason. De får två barn och ett familjeliv tillsammans. Men Jasons aggressiva och våldsamma sätt att behandla barnen skrämmer Medea. När han plötsligt lämnar henne för en annan kvinna drar ett mardrömslikt drama igång.

Med hjälp av sina nära kontakter med landets makthavare får Jason vårdnaden om barnen, och Medea blir landsförvisad. Förkrossad och desperat försöker hon få barnen i trygghet, men en fråga ekar allt starkare i hennes huvud: Kan man rädda de man älskar genom att döda dem?

Hyllade Sunil Munshi regisserar ett gastkramande, drabbande och livemusikaliskt drama med Ebbot Lundberg, Nina Zanjani och Mattias Nordkvist i rollerna.

Av Euripides Översättning Hjalmar Gullberg Regi, bearbetning och rumskoncept Sunil Munshi Med Ebbot Lundberg, Mattias Nordkvist och Nina Zanjani samt musikerna Joel Igor Hammad Magnusson och Yrsa Schau

Medea är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater och Riksteatern.

Biljettsläpp 4 september.

Läs mer här.

_________________________________________________________

Under teateråret 2020-2021 sätter Angereds Teater upp två produktioner i samarbete med Göteborgs Stadsteater och Backa Teater.

Våra viktigaste vuxna

Urpremiär 2 oktober på Angereds Teater

Vad är vuxna egentligen bra för och vad ska man ha dem till? Året då barnkonventionen blir svensk lag ger Angereds Teater ordet åt barnen med föreställningen Våra viktigaste vuxna.

Våra viktigaste vuxna låter barnen tänka och tycka till om de vuxna. Hur är en vuxen? Vad är skillnaden mellan vuxna och barn? De vuxna frågar och frågar men hur bra är de egentligen på att lyssna på svaren?

Initiativtagare Ylva Mårtens Av Johanna Larsson och Kristina Ros Regi Johanna Larsson Med Elin Bornell, André Gatu (praktikant från Högskolan för Scen och Musik), Johan Gry och Anna Harling

Biljettsläpp 5 maj.

Läs mer här.

Vi som ärvde

Urpremiär 5 mars på Angereds Teater

Vi är de som ärvde. Barnen till de som flytt, de som formar vårt land idag. När slutar en bli påmind om en flykt? När slutar en vara en flykting i människors ögon? Vi är de som ärvde, men vad har vi egentligen ärvt?
Vi som ärvde är en dokumentärt baserad föreställning som tar sin utgångspunkt i den iranska flyktingvågen till Sverige under 1980-talet. Genom filmade intervjuer får vi ta del av berättelserna från de som flydde och på scenen möter vi deras barn och barnbarn.

Initiativtagare Ramtin Parvaneh Av Ramtin Parvaneh med flera Regi Ramtin Parvaneh och Johanna Larsson Med Arbi Alviati, Frida Bagri (praktikant från Teaterhögskolan i Luleå), Kimiya Faghih, Ashkan Ghods och Pedram Shahlai

Biljettsläpp i november.

Läs mer här.