Synopsis

Synopsis bör inte läsas innan föreställningen. Listan på karaktärer och den kortfattade versionen av handlingen kan användas för att återskapa minnet av föreställningen eller för de som missat delar eller hela föreställningen. Synopsis är ett verktyg för att samtliga elever ska kunna vara med i arbetet efter föreställningen, vare sig de sett föreställningen eller inte.

KARAKTÄRER
Det finns två ”sorters” karaktärer i pjäsen.

De som ingår i teatersällskapet är:

Regissör
Regiassistent
Skådespelare 1
Skådespelare 2
Skådespelare 3

Den andra ”sortens” karaktärer är pjäsroller från en pjäs som författaren aldrig
lyckades avsluta. De har därför fått ett eget liv, utanför den oskrivna pjäsen.
Rollerna är:

Fadern
Modern
Styvdottern
Sonen
Gossen
Flickan
Buster Bolund

HANDLING
Pjäsen utspelar sig i Sverige år 2021. En grupp skådespelare och en regissör repeterar en modern version av Hamlet på en ungdomsteater. Det är bara tre veckor till premiär. Plötsligt avbryts arbetet när sex märkliga figurer dyker upp.

Regissören och ensemblen blir brydda av avbrottet. Rollen som kallas Fadern, förklarar att de är oavslutade roller på jakt efter en författare som kan avsluta deras berättelse. Skådespelarna undrar vad rollerna är för några. Rollerna börjar gräla med varandra och avslöjar detaljer från sin berättelse blir regissören intresserad och börjar lyssna:

Fadern och Modern har länge varit skilda, men grälar om hur skilsmässan gick till. De har ett gemensamt barn (Sonen), som fadern har skickat iväg på internat.

Modern har efter deras separation flyttat utomlands, gift om sig och fått ytterligare tre barn - Styvdottern, Gossen och Flickan. Mannen har nyligen dött och fattigdom driver modern och hennes barn tillbaka till staden där fadern bor.

Familjens fattigdom har tvingat styvdottern att prostituera sig hos Buster Bolund, som driver en städfirma och bordell. En bordell som Fadern frekventerar, omedveten om att Moderns dotter (Styvdottern) börjat sälja sig där. En afton är det henne han har köpt. Fadern hävdar att han inte visste vem Styvdottern var. Men Styvdottern är övertygad om att han visste vem hon var hela tiden. Regissören känner nu att det finns en bra story här och vill arbeta vidare med stoffet.

Rollerna och teatersällskapet bestämmer sig för att spela upp delar av det de har fått höra av berättelsen hittills, för att göra en hel pjäs av berättelsen. De börjar med att spela scenen mellan Styvdottern och Fadern i Buster Bolunds bordell. Regissören ber skådespelarna att studera scenen uppmärksamt eftersom hon tänker att de ska spela upp den senare.

Rollerna frammanar Buster Bolund, som uppmanar Styvdottern att hon måste arbeta som prostituerad för att betala av på hyran och lån. Modern protesterar över att hon måste titta på scenen, men hon hålls kvar. När Fadern och Styvdottern har spelat halva scenen, stoppar regissören dem för att skådespelarna ska kunna spela upp vad de just har sett. Rollerna brister ut i skratt när skådespelarna försöker imitera dem.

Fadern börjar en diskussion med Regissören, kring den verklighet som skådespelarna gestaltar i jämförelse med rollernas verklighet. Regissören menar att en verklig historia måste tolkas för att det ska bli konst. Rollerna invänder och undrar varför det måste tolkas på ett sätt som passar Regissören.

Efter diskussion låter regissören rollerna ramföra resten av scenen och bestämmer att repetitionerna med skådespelarna får vänta till senare. Det blir en ny diskussion mellan regissören och Styvdottern om den sanning som framförs på scenen.

Det blir ett låst läge som bryts av att Regiassistenten och en skådespelare prövar scenen. Den kulminerar i en omfamning mellan ”fadern” och ”styvdottern” (gestaltade av regiassistenten och skådespelaren). Omfamningen avbryts av den förfärade Modern.

Sista akten i pjäsen börjar i Faderns trädgård. Det avslöjas att det har varit många gräl mellan familjemedlemmarna på grund av att Fadern har skickat efter Modern, Styvdottern, Flickan och Gossen för att de ska komma och bo med honom. Sonen vill inte vara med, vare sig på scenen eller i huset med den övriga familjen.

Scenen slutar med att den 5-åriga flickan drunknar i en fontän. Den tonåriga gossen begår självmord genom att skjuta sig med en pistol. Skådespelarna och Regissören blir chockade och tvivlar på om barnen är döda eller om det är teater: En illusion?