SLOTTET VALENTINS MYSTERIER

Lärarhandledning Slottet Valentins mysterier

I lärarhandledningen till Slottet Valentins mysterier ger vi olika ingångar till föreställningen. Det är inte nödvändigt att arbeta före eller efter föreställningen, men det kan ge upplevelsen möjlighet att växa och förankras i något större. Nedan kan ni klicka er vidare till respektive ingång.

Lärarmaterialet finns som pdf på föreställningens infosida. Har ni frågor eller vill få lärarmaterialet skickat till er, vänligen kontakta frida.svensson@stadsteatern.goteborg.se

Inför besöket

Innan besöket är det bra att gå igenom några punkter med klassen.

Inför besöket

Att prata scenkonst

Att samtala om en scenkonstupplevelse i grupp. Hur fördjupar vi upplevelsen tillsammans?

Att prata scenkonst

Fantasytest

Ett fantasyverk kan vara olika grader av high eller low fantasy, beroende på vilka element det innehåller. Välj ett fantasyverk och testa hur high eller low fantasy det är.

Test

Att skriva fiktion

En inblick i processen bakom föreställningen och hur det är att gå in i rollen att spela tonåring. Vi har pratat med regissör och manusförfattare Malin Axelsson och skådespelarna Rebecca Riggo och Andreas Ferrada-Noli i en filmad intervju. Testa att skriva din egen fiktion med hjälp av modellen Hjältens resa.

Filmad intervju, övning och skrivmodell

Gotikens ingredienser

Slottet Valentins mysterier har flera element från gotiken, men bryter även mot några. I vad har gotiken som begrepp sitt ursprung och vilka ingredienser består ett gotiskt verk av?

Text och boktips

Boktips: Fantasy

Pontus Kjellberg och Glenn Petersen från Science fiction bokhandeln ger sina bästa boktips inom fantasygenren.

Boktips

Oskuld, skräck och motstånd

En text av föreställningens dramaturg Tova Gerge, om de olika ingångarna till föreställningen.

Oskuld, skräck och motstånd

Är vi alla Enya?

Backa Teater bad tre kreatörer inspireras av Slottet Valentins mysterier och tolka hur det är att växa upp och gå sin egen väg. Se de filmade porträtten och gör en liknande övning.

Filmer, övning och frågor

Citat och frågor om föreställningens teman

fundera kring olika citat från föreställningen. Hur hade du gjort i karaktärernas sits? Och vad tror du händer efter att berättelsen är slut?

citat och frågor

Ungdomspsykologi

Tonårstiden är, förutom spädbarnstiden, den period då människan genomgår störst förändring. Vad är det som förändras biologiskt, psykologiskt och socialt? På vilket sätt kan fantasin vara en väg att hitta sig själv?

Film, frågor och länktips