Boktips: Fantasy

I arbetet med Slottet Valentins mysterier passade vi på att fråga experter på ämnen som föreställningen berör. Pontus Kjellberg och Glenn Peterson jobbar på Science Fiction Bokhandeln i Göteborg och de berättade för oss på vilket sätt fantasy kan vara som en träningscykel, de avslöjade vad de tror är nästa stora ungdomstrend och sen gav de oss några boktips på fantasyböcker för ungdomar.
Den filmade intervjun finns att se på www.vimeo.com/671198722

The Poppy War
R. F. Kuang
Boken utspelar sig i en fantasyversion av det historiska Kina, vilket blir anfallet av en fantasyversion av Japan. Den unga hjältinnan bryter mot alla konventioner. Hon ser till att komma in på den ansedda skolan där hon lär sig att slåss och fäktas med svärd samt använda magi. Boken är välskriven och porträtterar fina karaktärer. Eftersom berättelsen utspelar sig i Kina, är drakarna från den kinesiska kulturen, och inte den västerländska, vilket gör boken speciell.

Raybearer
Jordan Ifuekos
En sagoliknande fantasy som utspelar sig i Afrika, där karaktärerna behöver hantera bland annat lejon och en massa mygg. Det är myggnät överallt och folk dricker mangojuice istället för öl. Det gör berättelsen annorlunda, men inte oförståelig. Språket liknar det i Tusen och en natt och gör boken värd att läsa bara för språket i sig.

Trollkarlen från övärlden
Ursula K Le Guin
Boken är en lite annorlunda typ av fantasy. Den utspelar sig under bronsålderns tid och inte högmedeltiden med sina rustningar, som annars är vanligt. Huvudkaraktären åker till en trollkarlsskola och börjar utbilda sig där. Det är inte Harry Potter-varianten av trollkarl, utan huvudpersonen ska lära sig bli gammal gubbe med skägg och stav á la Gandalf eller Merlin. Och sen är det riktigt många drakar.