”Hon är en tonåring som har det skittufft”

Inez Andersson studerar till skådespelare på Teaterhögskolan i Luleå. Rollen som Aylin i Luciakandidaterna gör hon som en del av sin utbildning. Här berättar hon om sin roll och vad som fick henne att välja skådespelarbanan.

Vad var det som lockade dig med Luciakandidaterna?
– Först och främst blev jag väldigt glad när Marcus Carlsson (regissör) kontaktade mig. Jag följde honom lite när han arbetade med Shirins vargar på Göteborgs Stadsteater för några år sedan, och tyckte att han hade ett väldigt kul och välgörande sätt att arbeta med skådespelarna. Sen när jag fick läsa manuset till Luciakandidaterna blev jag helt lyrisk. Det är ett typ av manus som jag inte har arbetat med tidigare. Det är en väldigt kul, nytänkande och spännande text. Och att jag skulle få komma till just Backa Teater var otroligt spännande för mig. Jag har sett flera pjäser här tidigare, bland annat Skuggorna av Mart och Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi. Jag känner mig väldigt dragen till den typen av föreställningar som Backa står för.

Kan du berätta om din karaktär i Luciakandidaterna, Aylin.
– Aylin går igenom mycket under loppet av pjäsen. Hon är en tonåring som har det skittufft. Den kärlek och trygghet som hon har rycks ifrån henne. Samtidigt som hon ska posera i en popularitetstävling. Jag tror att hon blir till i det som händer henne och hur hon bemöter det. Och det är något som nog syns bättre utifrån.

Vad tror du att publiken kommer att få för upplevelse när de ser Luciakandidaterna?
– Det kommer förstås att vara olika beroende på vem som ser den. Jag tror att många kommer att kunna identifiera sig med olika delar hos de tre karaktärerna, som skiljer sig väldigt mycket åt sinsemellan. Det finns något för alla i Luciakandidaterna, oavsett vad du går igång på. Sen tror jag att bara scenbilden, musiken och kostymerna kommer att beröra publiken.

Varför har du valt att utbilda dig till skådespelare?
– På ett sätt blev det självklart för mig när jag gick musikalprogrammet på den danska scenhögskolan. Jag älskar sång och dans, men det var skådespelarbiten som verkligen fångade mig. Det är något i skådespelet som är viktigt för mig.

Nu har ni repeterat Luciakandidaterna sedan i januari. Vad känner du är det viktigaste du har lärt dig?
– Det har varit otroligt lärorikt. Jag har fått gå långt utanför min comfort zone flera gånger. Jag har fått arbeta på min grundtrygghet, att bara vara på scenen och hitta ett lugn i det. Innan vi började med repetitionerna hade jag nog en annan bild av hur jag skulle berätta den här texten. Jag hade en ingång, men den ingången har pushats och utmanats rejält. Fast på ett snällt och tryggt vis.