"Jag vill få fram kontrasterna, i svärtan och ljuset, värmen och kylan"

Kallt och rått, och samtidigt ljust och varmt. Luciakandidaterna är en föreställning full av kontraster. Heidi Saikkonen, scenograf och kostymdesigner, berättar om hur hon har arbetat för att få fram den rätta känslan.

Vilken känsla vill du skapa med scenografin och kostymerna i Luciakandidaterna?
– Jag fastnade mycket vid prologen, det vill säga starten av föreställningen, som beskriver kanalens svarta vatten och is på ett drabbande sätt. För mig ger det en föraning av stämningen i hela föreställningen, som jag tycker är ganska rå och kall, men som också blandas med humor och värme. Jag ville få fram kontrasterna, i svärtan och ljuset, värmen och kylan.

– Pjäsen utspelar sig i nutid men vi har valt att ha klänningar med snitt från 1900 för att göra karaktärerna mer tidlösa och ikoniska. Vi har valt att inte ha dem helt vita utan att färga in dem aningen rosa/aprikos, vilket ger en lite ruffare och hudnära känsla. Vi kommer att blanda dessa sekelskiftesklänningar med skor och jackor som är moderna idag.

Hur vill du beskriva scenrummet i den här pjäsen?
– Det är ett rum som ska kunna fungera som många olika platser genom ljusförändringar. Det ska både kunna vara inne och ute. Mycket utspelar sig i ett kapell-omklädningsrum i en kyrka, men även i kyrksalen och i olika hemmiljöer, på kyrkogården och på Scandic hotell.

Berätta lite om hur arbetet går till när du skapar scenografi och kostym.
– Jag börjar alltid med att läsa manus och utifrån det skapa en bank med inspirationsbilder som jag sedan bollar med regissören. Därifrån ringar vi in gemensamma visioner och vad för rent praktiska behov som finns. För mig är det viktigt att inte fastna i det praktiska utan försöka fördjupa publikens upplevelse genom en visuell förhöjning. Jag tänker mycket på vad för känsla jag får av det jag läser och försöker förmedla det i scenbilden.

Varifrån har du hämtat inspiration?
– Jag inspireras i allmänhet av andra föreställningar och utställningar i mitt arbete. Men rent konkret så letar jag efter bilder, till exempel söker på olika ord som jag associerar till när jag läser texten, och samlar de bilder jag gillar i en anslagstavla på Pinterest som blir som en mood board för föreställningen. Kostymen är inspirerad av en film som regissören Marcus Carlsson hade sett och vi gillade båda idén av att inte ha vanliga lucialinnen på de tre luciakandidaterna utan förhöja dem så de fick lite mer power.