Konstnärlig ledare

Lars Melin

Biografi

Konstnärlig ledare

Lars Melin är skådespelare och regissör och har sedan sin skådespelarexamen haft en nära relation med Backa Teater. Han genomförde sin praktik på teatern och arbetade därefter flera år som skådespelare. Lars regisserade Dumstrut under Brott- och straffprojektet 2007 och har även regisserat Stickor i hjärtat, Turkduvan och Astronauten som inte fick landa. Under våren arbetade han med Färgen från yttre rymden som skulle ha haft premiär i mars i år.

Lars har tidigare varit konstnärlig ledare och teaterchef på Smålands Musik och Teater i Jönköping och kommer närmast från Regionteater Väst där han har varit konstnärlig chef sedan 2016.

Tiden på Regionteater Väst har varit fantastisk. Vi har tillsammans lyckats utveckla utmanande och tillgänglig scenkonst för unga människor i hela Västra Götaland. Att nu återvända till Backa Teater med våra samlade erfarenheter och tillsammans bygga en framtid med egensinnig och engagerande scenkonst för den unga publiken, där de befinner sig i världen idag, ser jag som en enorm möjlighet. Jag har så gott som hela mitt yrkesliv ägnat mig åt scenkonst för unga människor och jag ser det som en kommersiell frizon: En plats där konsten kan vara fri. På den platsen trivs jag. Jag vill nu tillsammans med Backa Teaters hela personal fortsätta att utveckla scenkonst som gör det svåra talbart. En scenkonst som inte väjer för de svåra frågorna, inte ger de enkla svaren eller kommer med lösningar. Jag vill skapa scenkonst som lyssnar in den unga publiken och tar den på allvar. Ett arbete och utmaning som jag ser oerhört mycket fram emot.

Lars Melin

Tidigare produktioner

Göteborgs Stadsteater
Spelår Föreställning Funktion
2019-2020 Färgen från yttre rymden Regi
2011-2012 Astronauten som inte fick landa Regi
2000-2009 Dumstrut Regi
2000-2009 Turkduvan Av
2000-2009 Stickor i hjärtat Regi