Regissör

Rikard Lekander

biografi

Regissör

Rikard Lekander är regissör, skådespelare och dramatiker. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och är sedan hösten 2018 konstnärlig ledare på Örebro länsteater.

Med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris startade han Farozonen, Sveriges första professionella skräckteater, i Malmö 2009. Uppsättningen Blodvemberfest gästspelade på Dramaten. 

Rikard ingick en tid i scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö och har även medverkat som skådespelare i flera uppsättningar på bland annat Dramaten. 

Han har regisserat ett flertal produktioner på bland annat Smålands Musik och Teater, Teater Västmanland, Skuggteatern, Profilteatern, Örebro länsteater, Helsingborgs Stadsteater, Teater 23, moment:teater, Malmö dockteater, Uppsala Stadsteater och Unga Dramatens Elverket. 

På Malmö Stadsteater har han regisserat Gengångare & zombies, en specialversion av Henrik Ibsens Gengångare med Ann Petrén i huvudrollen (2012).

Bland senaste regiuppdragen kan nämnas Golem på Malmö dockteater (2016), en egen dramatisering efter Gustav Meyrinks roman. Fulet på Teater 23 (2017), i dramatisering av Gustav Tegby efter John Ajvide Lindqvists novell med samma namn. Och senast den hyllade Dr. Moreaus ö på moment:teater, i dramatisering tillsammans med Andreas Boonstra efter H.G. Wells roman (2017). 

2017-2018 dramatiserade och regisserade Rikard Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga på Göteborgs Stadsteater.

Aktuella produktioner

Flickan med svavelstickorna

Premiär 28 augusti 2019

En genomäkta urban fantasy

Tidigare produktioner

Göteborgs Stadsteater
Spelår Föreställning Funktion
2018-2019 Flickan med svavelstickorna Av och Regi