Kortfattad handling Lärda kvinnor

Det hela utspelar sig på den litterära Klubben, från fest till fest under ett dygn. Paret Chrysale (Reuben Sallmander) och Philaminte (Lisa Lindgren) driver mötesplatsen för stadens finkulturella tillsammans och kvällens poesiuppläsning av Trissotin (Fredrik Evers) och konsert med Pianisten (Tania Naranjo) har just avslutats.

Det visar sig snart att Chrysale och Philamintes döttrar Armande (Hannah Alem Davidson) och Henriette (Melina Tranulis) har en pågående dispyt om äktenskap kontra kunskap – en konflikt som snart kommer visa sig få explosiva konsekvenser för sällskapet. Armande är liksom mamma Philaminte besatt av lärdom och frigörelse, medan Henriette siktar på lyckan i hemmet genom att gifta sig med sin älskade Clitandre (Fredrik Lundin).

Festandet på Klubben fortskrider under natten med saftiga poesiuppläsningar av Trissotin och balladsångaren Vadius (Jesper Söderblom). De karriärslystna männen gör allt för att underhålla och förföra de lärda kvinnorna Philaminte, Armande samt Chrysales syster Bélise (Kirsti Torhaug), och snart uppenbaras det att mamma Philamintes intention är att gifta bort Henriette med Trissotin. Trissotin, som egentligen är en ytterst medioker poet och vars motiv för att gifta sig med Henriette kan diskuteras.

Pappa Chrysale står dock på Henriettes sida och gör allt för att stå upp mot sin högtflygande fru - något han dock lyckas sådär med. Som tur är har han god hjälp av brodern Ariste (Johan Karlberg) och den sanningssägande praktikanten Martine (Alexandra Nordberg), och när juristen L’Epine (Ashkan Ghods) till slut anländer för att förrätta vigsel eskalerar konflikten snabbt mellan männen och kvinnorna på den litterära parnassen.