Vaccinationsbevis är infört.

Från och med den 1 december ska publik till föreställningar i teaterhuset på Götaplatsen visa giltigt vaccinationsbevis. Läs om teatern och Covid-19.

Trolska väsen i härligt röda peruker

Drygt 40 körsångare kommer i Idlaflickorna att sjunga tonsatta dikter av Kristina Lugn till nyskriven musik av Andrea Tarrodi. Maria och Alexander har lärt dem alla att rulla upp håret och sätta på sig sina röda peruker. Färgen, den är förstås en kärleksfull blinkning till den folkkära poeten och dramatikern.
Se bilderna nedan.

Kristina Lugn skrev Idlaflickorna för två skådespelare. När den nu sätts upp på Göteborgs Stadsteater fylls scenen istället av kvinnor vilket dramatikern själv tyckte var en bra idé, som hon helt och hållet överlät till regissören Mellika Melouani Melani att förverkliga.

Förutom fyra skådespelare, ett antal kvinnliga statister, tre musiker och en man kommer drygt 40 körsångare in på scenen. Maria Agaton är mask- och perukdesigner på teatern och arbetar med uppsättningen.

– Från början var jag helt själv och för att hinna var tanken att körsångarna helt enkelt skulle vara ”naturella” och inte ha peruker, säger Maria.

Men då Alexander Wernersson, som utbildar sig till mask- och perukdesigner på Stockholms konstnärliga högskola, behövde praktik, öppnade sig nya möjligheter.

– Nu var vi plötsligt två som kunde dela på ansvaret. Detta plus att pandemin, med vad den innebar av bland annat inställda föreställningar, gjorde att jag fick mer tid att planera och till exempel köpa in peruker. Tur i oturen kan man säga, fortsätter Maria.

Sagt och gjort. Nu kommer alla körsångare ha härligt röda peruker.

– I grunden finns förstås en blinkning till Kristina Lugn men också att sångarna ska se lite trolska ut, som de väsen de kommer att gestalta på scen. Så nu har vi lärt var och en av dem att rulla sitt hår och sätta på sig sin peruk vilket de också kommer att få göra inför föreställningarna.

Körsångarna kommer från de båda körerna Ymna och Mara vokalensemble. I föreställningen kommer de att sjunga tonsatta dikter av Kristina Lugn. Musiken är skapad av den mycket hyllade och eftertraktade kompositören Andra Tarrodi.

Läs mer om Idlaflickorna här.

Text och foto: Ann Waldeborn

Bilden ovan: Maria Agaton och Alexander Wernersson provar peruk på Frida Glans, körsångare i Ymna.

01-Mask-Frida-1613x941DSCF4078.JPG

Frida Glans är körsångare i Ymna. Här har hon fått till de så kallade fnulorna, en bra grund för att peruken ska sitta perfekt.

02-Mask-Frida-1613-941DSCF4012.JPG

Alexander och Maria ser på när Frida övar på perukstocken.

03-Mask-Frida-1613x941DSCF4097.JPG

Efter fnulorna ska bandaget på.

04-Mask-Frida-1613x941DSCF4107.JPG

Sen är det dags för strumpan.

05-Mask-Frida-1613x941DSCF4038.JPG

Alexander visar hur peruken sätts på efter fnulor, bandage och strumpa.

06-Mask-Frida-1631x941DSCF4136.JPG

Nu så! Ett sista prov för att se vilken peruk som passar bäst för just Frida i rollen som sjungande väsen i Idlaflickorna.

07-Mask-Frida-1613x941DSCF4091.JPG

Maria och Alexander har nu instruerat drygt 40 körmedlemmar i konsten att få på en peruk på ett professionellt sätt, något som ska göras inför varje föreställning av Idlaflickorna.