Om kärlek

Sist ut är en apokalyptisk monolog om den framtid vi nu står inför. Vad är värt att offra och vad är värt att rädda? Vilken strategi behövs för att hantera verkligheten? Kan vi kanske till och med konsumera oss ur krisen? Om kärlek är ett samarbete med Kastratet.

Premiär 3 april på Lilla Scen.

Av Max Bolotin
Regi Daniel Nyström
Med Caroline Söderström

För klimatets skull har Gretchen offrat allt från semesterresor till karriärmöjligheter, och slutligen, sin egen kärleksrelation. Men när hon träffar Heinrich ställs hela hennes tänkande kring undergången på ända. Kanske är det med kärleken som med kapitalismen: att den kräver ständig tillväxt för att inte förvandlas till ett nollsummespel?
– Vi har ett läge som är akut. Unga människor står på barrikaderna och uppmanar oss att välja bort flyg och kött, att sätta stopp för konsumtionens allt snabbare snurrande hjul. Å andra sidan är det nästan omöjligt för oss att föreställa oss en värld efter den fossila ekonomin. Vilka är vi i en sådan värld? Hur påverkar den vår föreställning om kärlek? Det är sådana frågor Gretchen brottas med i pjäsen, säger regissören Daniel Nyström.

Om kärlek är det tredje gemensamma projektet för Max Bolotin, Daniel Nyström, Caroline Söderström och Bella Oldenqvist. Tidigare har de tillsammans skapat I love Transylvania och Anti-Lancelot för Teater Trixter.

Kastratet är en konstnärlig plattform som under de senaste åren har skapat en rad textbaserade scenkonstverk som alla har testat moraliska gränser och publikens förmåga till identifikation med det oförsvarbara. Kastratet, som har basen i Göteborg, intresserar sig för våld, identitet och den obscena slagsidan hos det till synes vardagliga.

Daniel Nyström är utbildad skådespelare och har sedan 2012 arbetat på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm. Han har bland annat samarbetat med Teatr Weimar och Christina Ouzounidis som i den kritikerrosade föreställningen Winterreise på Teater Galeasen. Daniel Nyström har även medverkat i uppsättningar på Dramaten och på Göteborg Stadsteater, senast i Det intelligenta homots guide till kapitalism och socialism med en nyckel till skriften och i Emil Graffmans hyllade Hedda Gabler.