Slutspel

I det absurda dramat Slutspel, om tidens oupphörliga gång, går galghumorn hand i hand med den djupaste förtvivlan. Ronnie Hallgren, som är väl bekant med Becketts värld, regisserar en pjäs som betraktar människan och hennes stund på jorden.

Premiär 13 mars på Studion.

Av Samuel Beckett
Översättning Magnus Hedlund
Regi Ronnie Hallgren
Med Johan Gry, Sven-Åke Gustavsson, Carina M Johansson, Johan Karlberg

I ett slutet rum i existensens utkant efter Katastrofen startar dagen som alltid. Hamm ger order och frågar: Vi håller väl inte på och … och … betyder nånting? Clov svarar: Betyder? Vi, betyda! Du är inte klok! Och de två benlösa åldringarna i sina soptunnor undrar: Måste vi gå igenom den här komedin varenda dag? Och ja, det måste de.

– Trots Becketts mörka vision av världen är Slutspel bitvis en rolig pjäs med en aldrig sinande kärlek till humoresken och parodin. Det ska vi ta vara på, säger Ronnie Hallgren.

Ronnie Hallgren har arbetat som regissör på bland annat Helsingborgs Stadsteater, för Radioteatern, SVT och på Malmö Stadsteater. På den senare var han också konstnärlig ledare för Unga Teatern under en tioårsperiod. Ronnie Hallgren har också varit vd och teaterchef för Regionteater Väst (1994-2005) och för Göteborgs Stadsteater (2005-2014). 2014-2017 var han vd för GöteborgsOperan.

Bland regiuppdragen kan nämnas Ett drömspel av August Strindberg, Lång dags färd mot natt av Eugene O´Neill, Måsen av Anton Tjechov. På Göteborgs Stadsteater har Ronnie Hallgren regisserat Antigone av Sofokles, Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion, De sista av Gorkij och Krapps sista band av Samuel Beckett.