Tre frågor till kapellmästare Simon Ljungman

Simon Ljungman är känd från bland annat Augustifamiljen och Håkan Hellströms band. 2013 gjorde han, tillsammans med bandet SeLest en nytolkning av Mozarts Requiem på Vara konserthus och snart släpper han sin första soloplatta. Nu är han kapellmästare i Trollflöjten som spelas på Stora Scen till och med 7 mars.

Din uppgift är att leda den kvartett som står för musiken i föreställningen. Hur kan ni fyra bära upp hela Trollflöjten som vanligtvis sätts upp med en stor operaorkester?

– Musiken är snillrikt arrangerad av Tommy Jonsson. Han har verkligen sett till att vi har att göra, men också tagit vara på att vi är just fyra. Det är plats för minimalism och vi hoppas att publiken genom det här arrangemanget får höra nya saker, säger Simon Ljungman.

Hur har ni jobbat tillsammans?

– Tommy lärde jag känna i Annedalskyrkan där vi ledde Almakören. Då fann vi varandra, han bakom pianot och jag på gitarr. I många av arrangemangen gjorde han ett utkast och kom sedan till mig och frågade - hur blir det här på gitarr? Och så prövade vi oss fram. Bara att spela Mozart på elgitarr är ju ganska annorlunda. Vi ville ju ha kvar essensen av Mozart men också låta tiden som vi lever i nu möta hans musik.

Tommy har ju låtit sig inspireras av olika pop- och rockartister. Hur märks det?

– Parallellt med Mozarts originalarrangemang har Tommy sneglat lite på nutida artister och deras ljudvärld och så lekte vi med de tankarna. Och resultatet är att vi absolut har närmat oss den ljudbild som vi kan höra på dagens hitlistor. Men publiken känner självklart också igen den klassiska Trollflöjten.

Orkestern består förutom av Simon Ljungman (gitarrer) även av Emma Runegård (piano), Axel Mårdsjö (saxofon, klarinett, tvärflöjt) och Paula Hedvall (fiol). Simon delar sitt uppdrag som kapellmästare med Erik Weissglas och Emma Runegård.

Följande datum står Simon på scen under våren:

Januari: 2, 14, 15

Februari: 2, 13, 14, 15, 20, 21

Fina recensioner av musiken

”Den lilla orkestern gör ett jättejobb!”

”Tommy Jonssons förvandling av Mozart till musikalpop är stundtals briljant”

- Kulturnytt, P1

”Geniet W A Mozart skulle nog vara förtjust om han kunde höra hur hans musik omformats. Verkligen en bedrift av ett litet kapell att få fram ett sådant fylligt sound”

- Kulturbloggen

Läs även intervjun med Tommy Jonsson som gjort det musikaliska arrangemanget

Läs mer om Trollflöjten och köp biljetter

Foto: Ola Kjelbye