Tillgänglig teater

Praktisk information om tillgänglighet

Här har vi samlat information om tillgänglighet, särskilt aktuell information om syntolkning och textning. Mer information finns i tillgänglighetsdatabasen.

Denna webbplats

All information och alla tjänster som publiceras på webbplatsen ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har någon funktionsnedsättning och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder. Denna webbplats följer WCAG 2.0 (WCAG = Web Content Accessibility Guidelines.) Läs mer om webbplatsen.

Hörhjälpmedel

Vi har hörhjälpmedel tillgängliga till alla föreställningar. Välj mellan hörlurar, om du behöver förstärkt ljud, eller halsslingor, om du har hörapparat. För att använda halsslingan behöver du en T-funktion på din hörapparat. Observera att halsslingan är individuell och inte en fast allmän slinga i lokalen.

Hörlurar och personlig slinga till Stora Scen och Foajébaren hämtar du i vänster garderob vid Stora Scen.
Till Studion får du utrustningen av våra publikvärdar utanför salongen.

Textning

Ett urval av våra föreställningar textas på förbestämda datum. Vårt Text-system bygger på att du själv kan ladda ner appen "Thea" till din telefon om du har en smartphone. För iPhone användare i "Appstore" och för Androidanvändare i "Google Play." I appen finns instruktioner för användning. Var noga med att läsa bruksanvisningen i appen. För dig som inte har möjlighet att ladda ner appTextningssymbolen så finns det ett begränsat antal iPod Touch som kan lånas i vänster garderob vid Stora Scen.

OBS! Åtkomst till nätverket "Textning" är endast åtkomligt inne i teatersalongen till Stora Scen, därför måste man tex koppla upp sig igen efter paus inne i salongen.

Aktuella textningar listas här

Boka biljett till textad föreställning

Plats till textad föreställning måste bokas via biljettkassan, tel 031- 708 71 00, eller från texttelefon 90 160. OBS! Det går inte att köpa biljett på annat vis om man vill ta del av textningen. Säg till att du vill ta del av textningen. Antalet iPod Touch's är begränsat, så tänk på att boka i tid.

Frågor om textning

Vill du veta mer om våra textningar, kontakta Elisabeth Larsson på elisabeth.larsson@stadsteatern.goteborg.se, 031- 708 71 25 eller från texttelefon 90 160.

Om du är känslig för höga ljud så har vi gratis öronproppar.

Syntolkning

Samtliga ordinarie uppsättningar på Göteborgs Stadsteater och Backa Teater syntolkas vid minst ett tillfälle under spelperioden. Innan föreställningen börjar får du en röstpresentation av skådespelarna och en beskrivning av scenografin.

OBS! kom gärna 30 min innan föreställningen, så att du slipper stressa.

Våra föreställningar syntolkas på förbestämda datum av certifierade syntolkar. Syntolkningen görs via hörlurar. Dem lånar du i garderoben vid Stora Scen eller av publikvärden utanför Studion.

Kommande syntolkningar

Syntolkade föreställningar under spelåret 2020-2021 publiceras här inom kort.

Boka biljett till syntolkad föreställningSyntolkningssymbol

Biljettkassan hjälper dig att få en särskilt bra plats för just syntolkning. Undvik därför webb-bokning och ring istället direkt till oss, tel 031- 708 71 00. För dig som vill sitta nära scenen har vi alltid reserverade platser speciellt för detta.

Inlästa programblad

Alla programblad överförs till cd-format, så att du som har nedsatt syn ska kunna lyssna på artiklar, rollistor mm. CD-skivan finns att köpa i biljettkassan på Göteborgs Stadsteater efter premiären. Priset är detsamma som för det tryckta programbladet.

Introduktioner

Vi har audioguider, inspelade introduktioner, till utvalda teaterföreställningar under spelåret. Dessa hittar du under respektive pjäs och på soundcloud.

Vid vissa tillfällen ges introduktion till föreställningarna, utvalda datum anges på denna sida samt på respektive föreställnings sida här på webbplatsen.

Ledsagning

Du vet väl att du kan få ledsagare när du ska på teater? Ring Ledsagarservice 031-365 94 00 för information och bokning.

Frågor om syntolkning

Vill du veta mer om våra syntolkningar kan du kontakta oss på tel 031-708 71 25. Vill du veta mer om vad syntolkning är? Ring Synskadades Riksförbund på tel 031-24 98 60 eller besök syntolkning.nu.

Om du är rullstolsburen

För dig som är rullstolsburen finns särskilda platser i salongerna. För dessa platser betalar du gruppris (gäller även ev. ledsagare). Säg till att du vill ha en rullstolsplats när du bokar din biljett. Antalet platser är begränsat, så tänk på att boka i god tid. Om du väljer att inte sitta i rullstolen under föreställningen utan i en av salongens stolar, vore vi tacksamma om du meddelar detta till en publikvärd. Detta för att vi ska kunna tillgodose din säkerhet vid ett ev. nödläge. I Foajébaren finns också platser för dig som är rullstolsburen.

Särskild information om Lilla Scen för rullstolsburna

Som rullstolsburen bokar du dina biljetter genom biljettkassan (inte onlinebokning) på telefon 031- 708 71 00. Ange att du inte kan gå i trappor (hiss saknas till Lilla Scen). Då får du vid ankomst till teatern hjälp av publikvärd att ta dig till Lilla Scen via teaterns sceningång istället. Kom i alla händelser i god tid till teatern.

Här har vi listat några saker som kan vara bra att veta för dig som är rullstolsburen:

  • Biljettkassan Biljettkassans disk är ganska hög, men vår personal kommer gärna ut och möter dig.
  • Entré Om du vill slippa trappor tar du dig lättast in via rampen vid entréns högra sida och sedan vidare till dörren längst till vänster, där det finns en dörröppnare.
  • Hiss I entréhallen finns en trapphiss som tar dig upp till parkett och garderob, samt två hissar till övre parkett, Studion och Foajébaren.
  • Toalett Anpassade toaletter hittar du på båda parkettplan.

Mer utförlig information finns som sagt i tillgänglighetsdatabasen.

Varmt välkommen till Göteborgs Stadsteater!