Skådespelare, sångerska

Karolina Andersson

Nattens drottning

Prisade och internationellt meriterade sopranen Karolina Andersson har gjort rollen som Nattens drottning till en av sina paradroller på Komische Oper Berlin, Kungliga Operan, GöteborgsOperan och en rad andra scener i Sverige och utomlands. Andra roller i urval är Gilda i Rigoletto, Violetta i La Traviata, Susanna i Figaros bröllop, Ninetta i Den tjuvaktiga skatan, guvernanten i The Turn of the Screw, Miss Wordsworth i Albert Herring, Blonde i Enleveringen ur Seraljen, Carlotta i The Phantom of the Opera samt två uruppföranden; Annette i Faust (Philippe Fénelon) och Ophelia i Hamlet (Christian Jost).

2007-2009 var Karolina Andersson anställd vid Komische Oper i Berlin, dit hon också återkommit som gäst i ett flertal produktioner. Hon har även, förutom ovan nämnda, haft engagemang vid scener som Opéra national de Paris, Staatsoper Berlin, Théâtre du Capitole Toulouse, Drottningholms Slottsteater, WermlandsOperan.

Karolina är även flitigt engagerad som solist i oratorie- och konsertsammanhang och har till exempel medverkat som solist vid Sveriges Radios Symfoniorkesters Trettondagskonsert i Berwaldhallen.