Ombyggnad av teaterhuset pågår

Teaterhuset på Götaplatsen är nu stängt för ombyggnad och renovering. När huset återinvigs hösten 2021 kommer publiken bland annat att möta en ny restaurang, en mer tillgänglig Lilla Scen och en biljettkassa mer lik sitt ursprungliga utseende.

Byggnaden, som numera är byggnadsminnesförklarad, invigdes 1934 är ritad av Carl Bergsten. Arkitekturen är en blandning av 20-talsklassicism och 30-talets funktionalism. I omgångar har huset renoverats, byggts om, byggts till och anpassats till tidens krav. Och så var det dags igen. Nu renoveras fasaden mot Götaplatsen och Berzeliigatan, stambyten görs och ventilationen ses över.

Förutom fastighetsunderhållet gör fastighetsbolaget Higab* en rad andra och väsentliga förbättringar. Under tre säsonger har Lilla Scen prövats och det med framgång. Den intima scenen ger möjlighet till ett utökat och mer varierat utbud. Nu blir den permanent och får ett mer flexibelt och modernt scenrum, bättre tillgänglighet för publiken och en bättre arbetsmiljö för personalen.

I ombyggnationen ingår en helt ny restaurang samtidigt som antalet barer och serveringsställen kommer att utökas. Det senare underlättar inte minst för den så populära pausserveringen. Att den nya restaurangdelen får sin plats i direkt anslutning till köket gör också arbetet enklare för personalen.

I Foajébaren kommer det även fortsättningsvis att spelas lunchteater. Under ombyggnadsåret görs moderniseringar av ljud och ljus och Foajéscenen blir höj- och sänkbar. Detta gör det även möjligt att frilägga den stora muralmålningen av Tor Bjurström som länge varit täckt. På så sätt återfår Foajébaren något av sin forna glans.

Hösten 2021 återinvigs teaterhuset vid Götaplatsen, då i en förbättrad och mer tillgänglig version med ambitionen att ge varje besökare bästa möjliga helhetsupplevelse.

* Fastighetsbolaget Higab ägs av Göteborgs Stad genom Göteborgs Stadshus AB.

Följ ombyggnaden bakom kulisserna!

Läs mer om hur teaterhuset sett ut genom åren