Exteriör bild över Götaplatsen tagen från Konstmuseet, med Göteborgs Stadsteater till höger.

Ombyggnad av teaterhuset vid Götaplatsen

Ombyggnad av teaterhuset pågår

Teaterhuset på Götaplatsen är nu stängt för ombyggnad och renovering. När huset återinvigs hösten 2021 kommer publiken bland annat att möta en ny restaurang, en mer tillgänglig Lilla Scen och en biljettkassa återställd till sitt ursprungliga utseende.

Byggnaden, som numera är byggnadsminnesförklarad, invigdes 1934 är ritad av Carl Bergsten. Arkitekturen är en blandning av 20-talsklassicism och 30-talets funktionalism. I omgångar har huset renoverats, byggts om, byggts till och anpassats till tidens krav. Nu är det dags igen. Fasaden mot Götaplatsen och Berzeliigatan måste renoveras, stambyten ska till och ventilationen ses över.

Förutom fastighetsunderhåll, som inte kan vänta, passar fastighetsbolaget Higab* på att göra en rad förbättringar. Under tre säsonger har Lilla Scen prövats och det med framgång. Den intima scenen ger möjlighet till ett utökat och mer varierat utbud. Då den nu ska bli permanent krävs bland annat ett mer flexibelt och modernt scenrum, en bättre tillgänglighet för publiken såväl som en bättre arbetsmiljö för personalen.

I ombyggnadsplanerna ingår en helt ny restaurang samtidigt som antalet barer och serveringsställen kommer att utökas. Det senare underlättar inte minst för den så populära pausserveringen. Att den nya restaurangdelen får sin plats i direkt anslutning till köket gör också arbetet enklare för personalen.

I Foajébaren kommer det även fortsättningsvis att spelas lunchteater. Under ombyggnadsåret görs moderniseringar av ljud och ljus och Foajéscenen blir höj- och sänkbar. Detta gör det även möjligt att frilägga den stora muralmålningen av Tor Bjurström som länge varit täckt. På så sätt återfår Foajébaren något av sin forna glans.

Under ombyggnadstiden flyttar repertoaren ut och spelar på andra platser i Göteborg och Dagens Lunchteaters föreställningar förläggs till Norges Hus.

Hösten 2021 återinvigs teaterhuset vid Götaplatsen, då i en förbättrad och mer tillgänglig version med ambitionen att ge varje besökare bästa möjliga helhetsupplevelse.

* Fastighetsbolaget Higab ägs av Göteborgs Stad genom Göteborgs Stadshus AB.

Följ ombyggnaden bakom kulisserna!

Läs mer om hur teaterhuset sett ut genom åren