Skådespelare

Gunilla Johansson Gyllenspetz

Biografi

Skådespelare

Gunilla Johansson Gyllenspetz är utbildad på Opera- och Teaterhögskolan i Göteborg och har ingått i Backa Teaters fasta ensemble i över 25 år. Se alla produktioner hon gjort på Backa Teater.

Hon gjorde sin regidebut 2006 och är sedan 2015 husregissör för operakompaniet Man Must Sing, där hon senast regisserade barnoperan Jag vet inte vem jag är och jag älskar det av Kristina Hallberg. Gunilla har gjort manus och regi till musikföreställningen Aina – en sjöluffares äventyr som varit ute på turné 2022-2023. Likväl har hon regisserat Emma Palmkvist slutproduktion Nåt i Djupet 2022 och stått för sceniskt koncept och regi till Solitary Traveler på Possibilitas 2023.

Hon har också skådespelat i film och tv, däribland Jag kommer hem igen till jul, 438 dagar, Solbacken Avd E och Andra Avenyn.

Gunilla tilldelades Göteborgs kulturstipendium 2014. Hon har även belönats med priset ”Best female actor” i filmen När våren sjunger på Monaco International Film Festival 2008. Hon utsågs till årets skådespelare i Göteborgs Tidning 2002, fick Nöjesguidens teaterpris 1995 och har tilldelats Borås Kulturpris.

Aktuella produktioner

Bernardas hus

Premiär 28 mars 2025

Klaustrofobisk klassiker om flickskap, makt och längtan