Skådespelartipset

Under vinjetten Skådespelartipset tipsar teaterns skådespelare om dramatik och litteratur. Håll till godo!

Marie Delleskog tipsar om Carin Mannheimer: som person, dramatiker och regissör. Hon läser också ett par scener ur Sista dansen, en av Göteborgs Stadsteaters största publiksuccéer någonsin. Carin Mannheimer återkom ofta till att diskutera och skildra äldre människors livssituation, något som bidrog till att hon senare utnämndes till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin.

Karin de Frumerie och Eric Ericson läser ett parti ur Angels in America, i översättning av Nils Gredeby (2017). Pjäsen, som är skriven av Tony Kushner, utspelar sig i mitten av 80-talet i New York när HIV och AIDS hade börjat sprida sig bland den i första hand manliga, homosexuella befolkningen. Den har vunnit ett flertal priser, bland annat Pulitzerpriset för bästa drama.

Hannah Alem Davidson tipsar om Tre systrar av Anton Tjechov och läser en bit ur samma pjäs. I Tre systrar får publiken följa systrarna Olga, Masja och Irina där de bor på den ryska landsbygden – uttråkade, frustrerade och ständigt drömmande om det lyckliga livet i Moskva, där de växte upp.

Johan Karlberg berättar varför han älskar Strindbergs författarskap och läser novellen Ett halvt ark papper. Novellen gavs ut 1903 som en del av samlingen Sagor, och handlar om en man mitt uppe i en flytt från en lägenhet som bär på många sorgliga minnen av ett tidigare liv.

Tillbaka till Blandat bandat

Kategori:
Skådespelartipset