gör vårt teaterquiz!

En virtuell tipspromenad i teaterhuset! 13 frågor och 13 svar – som alla finns att hitta på hemsidan. I potten ligger 10 snygga t-shirtar och fram till midsommar utser vi lika många lyckliga vinnare. Vinnare utses genom lottning. Lycka till!

1. Vår vackra foajébar är både Svanenmärkt och KRAV-certifierad. Efter föreställningar på Stora Scen var det tidigare under våren specialpriser i baren. Vad kallade vi det?

2. Vår biljettkassa är stängd för besökare, men annars hittar du den i entréhallen på Göteborgs Stadsteater. Vilket telefonnummer är det till biljettkassan?

3. Pontus Stenshäll är konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater, men teatern har också en styrelse där förtroendevalda politiker sitter. Vem är ordförande i teaterns styrelse?

4. I teaterns årsredovisningar finns mycket att läsa. Bland annat hur många besökare teatern haft under året. Hur många teaterbesökare kunde Göteborgs Stadsteater redovisa 2017?

5. Tomas von Brömssen har gästat vår teater i flera föreställningar sedan 1970-talet. Senast i Kontrabasen innan pandemin satte stopp för vidare föreställningar. Men Tomas har också spelat på Backa Teater. Vad hette den pjäsen?

6. Det finns många yrkeskategorier på teatern. Dekormålare, maskörer, regissörer, scenografer, dramaturger, belysningsmästare, inspicienter och många fler. Vad heter vår... hon som... ja, ni vet, när man inte kommer på vad man ska säga... vår sufflös?

7. Göteborgs Stadsteater, vars verksamhet startade redan 1918, är Sveriges äldsta stadsteater. Nuvarande teaterbyggnaden på Götaplatsen stod klar 1934. Vad hette arkitekten som ritade teaterhuset?

8. Stora Scen är handikappanpassad och har platser för rullstolsburna. Det finns hörslinga och föreställningar ges med syntolkning. När scenen städas görs det med parfymfria rengöringsmedel. Men hur många dagar i veckan städas det i teatersalongen?

9. Till Göteborgs Stadsteater hittar du lätt. Längst upp på Avenyn, mittemot Konserthuset och bredvid Göteborgs konstmuseum. Buss 52 och 18 stannar alldeles utanför vid Stadsbiblioteket, men om du vill ta spårvagnen, vilken hållplats är närmast?

10. Vårt vackra teaterhus på Götaplatsen ska renoveras och till viss del byggas om. Slutdatum är inte klart, men vi siktar på återinvigning, ja när?

11. Göteborgs Stadsteater finns självklart på sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram. Där kan du följa vad som händer och vad vi gör på teatern. Vad heter teaterns instagramkonto?

12. Många pjäser har det blivit genom åren sedan öppningen 1934. Många skådespelare har stått på tiljan och en stor publik har sett dem. När teaterhuset vid Götaplatsen invigdes var det Torsten Hammarén som stod för regin av en Shakespearepjäs. Vilken?

13. Och publiken måste ha någonstans att sitta! Knappt 600 personer får plats i salongen till Stora Scen. Lilla Scens salong tar ungefär 70 personer, men hur många (ungefär) kan njuta av teater i salongen på Studion?