Lars Norén, foto Lisa Thanner

4XNorén

Läsning och samtal om Lars Noréns konstnärskap. Gäst är dramatenskådespelaren Shanti Roney. Dagens läsning: Personkrets 3:1.

Tillsammans med publiken, inbjudna gäster, regissörer, kritiker och skådespelare gör teatern under hösten en serie läsningar av ett urval ur Lars Noréns texter och dramatik. Här har du möjlighet att samtala, dela med dig av kunskaper och erfarenheter. Och upplevelser.

Dagens gäst är skådespelaren Shanti Roney, som ingår i den fasta ensemblen på Dramaten. Dagens läsning: Personkrets 3:1.

Svensk teater har ett laddat, kärleksfullt och rikt förhållande till Lars Noréns konstnärskap. Skådespelare som arbetat med hans texter eller mött honom som regissör återkommer ständigt till hur omvälvande och viktigt det var.

De numera klassiska uppsättningarna Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud sattes upp här på Göteborgs Stadsteater och blev också tv-teater.

De fyra nedslagen i Noréns konstnärskap rör sig runt de tidiga pjäserna, om undersökningarna av samhällets utstötta, om dagböckerna och kontroverserna, och om en avklarnad språkvärld, en resa i minnet, glömskan, åldrandet och döden.

Läsningarna är regisserade och sammanställda av skådespelaren Johan Gry. Dramaturg är Sisela Lindblom.

Shanti Roney tillhör Dramatens fasta ensemble och har utbildats vid Teaterhögskolan i Göteborg. Han medverkade i Noréns Kliniken som 1996 sattes upp på Göteborgs Stadsteater i regi av Eva Dahlman under teaterns kortvariga satsning Noréns Garage. Shanti Roney har medverkat i ett 60-tal film- och tv-produktioner, bland annat Vägen ut, Tillsammans, Tusenbröder och Nymphomaniac och har arbetat med filmregissörer som Lars von Trier, Jan Troell, Tomas Vinterberg och Lucas Moodysson. Han har varit med i flera uppsättningar av Noréns pjäser, bland annat Skuggpojkarna och den legendariska Personkrets 3:1, som båda spelades in för tv.

Kommande läsningar

Torsdag 11 november kl 19.00: Andante och Vintermusik. Gäst är teaterchefen och teaterproducenten Ulrika Josephson.

Måndag 6 december kl 19.00: En dramatikers dagbok. Gäst är författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink.

Foto: Lisa Thanner

Läsning och samtal
24 oktober kl 15-17
Scen
Lilla Scen
Längd
Ca 2 timmar inkl paus
Pris
100 kr