Hemma hos – en miljon rum och kök

Vad är ett hem? Var trivs vi? Vart längtar vi?

1968 flyttar Lucia Cajchanovas familj in i den nybyggda trean i miljonprogrammets Hjällbo. Likt flera andra grannar anländer de till sitt första hem i Sverige. Efter några år flyttar de ut och nya familjer flyttar in.

Ur denna lägenhets historia myllrar det av livsöden. Pianisten som får sin dröm uppfylld, duvskötaren vars fåglar alltid återvänder, pappan som öppnar en pizzeria, flickan med lappade byxor och många fler. Alla lever de sina liv och gör sig hemmastadda här. Öden och drömmar flätas samman till en gemensam historia om en plats och dess människor.

Dramatikern Lucia Cajchanova har intervjuat de som levt på samma adress som hon en gång gjorde. Hemma hos – en miljon rum och kök är en varm och poetisk berättelse om vad ett hem är.

Pjäsen, som regisseras av Malin Stenberg, är en ny version av den hyllade föreställning som spelades för barn på Angereds Teater under hösten 2021 och våren 2022.

Malin Stenberg har regisserat en lång rad olika föreställningar på olika teatrar. Nämnas kan bland andra Metropolis och Sista dansen på Kulturhuset Stadsteatern, Förklädd gud på Folkoperan samt ett flertal produktioner på Dramaten som Askungen, Mannen i ormskinnsjackan, Vargtimmen och Pussy Rioten punkbön. På Göteborgs Stadsteater har Malin regisserat Butterfly Kiss och Djävlar på hjul, och på Backa Teater Blood on ice. Malin Stenberg har också varit verksam på Radioteatern.

Urpremiär
Scen
Lilla Scen
Pris
Biljettsläpp 25 maj

Jag har länge avskytt ordet utanförskapsområde. När någon talar om utanförskap så kan vi vara helt säkra på att personen inte talar om sig själv. Jag vill gå tillbaka till källan. Till människorna och drömmarna om ett gott hem med bra standard där alla har råd att bo. Nära till skola, kompisar och naturen. Ett folkhem för alla. Från den utsiktspunkten kan vi kanske se var vi gick vilse och hur vi kan gå vidare.

Malin Stenberg, regissör

Produktion

Av LUCIA CAJCHANOVA Regi Malin Stenberg Skådespelare Marie Delleskog, Ashkan Ghods, Victoria Olmarker, med flera Dramaturg Joel Nordström, Anna Berg Förlag Colombine Teaterförlag