Poster Win Win Gothenburg Sustainability Award

Journalistik i demokratins tjänst

Om kampen mot desinformation och konspirationsteorier

WIN WIN Award 2023 uppmärksammar pristagarna Eliot Higgins och Abbie Richards och deras arbete med en helkväll på Stadsteatern. Temat är desinformation och vad vi kan göra för att motverka den. Med på scen för att diskutera pristagarnas arbete är filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss, aktuell med boken Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid, samt Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist. Samtalet hålls på engelska och leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke.

Vi lever i en orolig tid med ett pågående krig i Europa och politiska rörelser över hela världen som ifrågasätter den liberala demokratins fundament. Det senaste årets rasande utveckling av AI pekar mot en digital framtid där text och bilder omöjligen kan verifieras. Vad krävs för att rädda kunskapen och demokratin från dess fiender?

Behovet av äkta nyheter och kunskap om samhället har kanske aldrig varit större än idag, men kriget om sanningen som pågår på nätet är inte avgjort. Bellingcat är en internationell grupp grävande journalister, ledd av Eliot Higgins, som gjort banbrytande insatser inom journalistiken för att bekämpa desinformation. Bellingcat är årets mottagare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award för sin kamp mot antidemokratiska krafter.

Årets WIN WIN Youth Award tilldelas Abbie Richards som genom sociala medier och sin ”The conspiracy chart” bidragit till att med humor och pedagogik upplysa allmänheten om mekanismerna bakom konspirationsteorier och desinformationskampanjer.

För musiken står delar av orkestern från Stadsteaterns uppsättning Monicas vals som spelar valda delar ur Monica Zetterlunds repertoar.

Samtalet arrangeras av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award i samarbete med Fri Tanke och Göteborgs Stadsteater.

Logga WinWin 800x.jpg

Samtal WIN WIN Award 2023
19 oktober kl 19
Scen
Foajébaren
Längd
2 tim och 30 min, inkl paus
Pris
150 kr

Samtalet hålls på engelska.