Jessica Liedberg, Victoria Dyrstad, Johan Holmberg

Hamlet

Pjäsernas pjäs

Sist ut på Stora Scen är en riktig klassiker. Med djup kärlek till Shakespeare regisserar Kristina Hagström-Ståhl pjäsernas pjäs i en musikaliskt driven nyöversättning.

Kan man bli galen av sorg? Kan tiden gå ur led? Och vad är det som hemsöker Hamlet? I denna myllrande teaterfest finns allt man kan önska. Liv och död, kärlek och sorg. Svek, vänskap, mod. En ensemble på åtta skådespelare och en musiker spelar samtliga roller och framför föreställningens musik live.

– Med Hamlet ger Shakespeare oss en överdådig pjäs som rymmer liv och död, skönhet och förruttnelse, det bokstavliga och det abstrakta, kött och filosofi, Kristina Hagström-Ståhl, regissör. Min utmaning till mig själv har varit att gestalta pjäsen i sin helhet, som den är skriven, med tvära kast mellan tragedi och humor, mellan olika genrer, mellan våld och stillhet, poesi och grova skämt. Det som gör Hamlet modern och ständigt aktuell är att den är så många saker samtidigt – såsom livet är.

Foto Aorta

Premiär
Syntolkning
4 maj
Scen
Stora Scen
Längd
Cirka 3 tim och 40 min inkl paus
Pris
120-370 kr

Medverkande

Victoria Dyrstad

Skådespelare

Karin de Frumerie

Skådespelare

Johan Gry

Skådespelare

Johan Hafezi

Skådespelare

Johan Holmberg

Skådespelare

Eline Høyer

Skådespelare

Jessica Liedberg

Skådespelare

Mikael Sundin

Kompositör och musiker

Ylva Olaison

Skådespelare

Nu avslutar man säsongen med en ”Hamlet” som i sina bästa stunder är gastkramande bra.

Expressen

De Frumerie är oavbrutet intressant, snabb i repliken, fysiskt och känslomässigt rörlig.

Svenska Dagbladet

Tragiskt som vanligt, absolut. Men också med en lätthet och humor som är befriande.

Borås Tidning

en välgjord och stilig föreställning

Dagens Nyheter

Som på Shakespeares tid ligger mycket i själva orden, vilket skådespelarna förvaltar väl, ledigt och med tydlig diktion.

Svenska Dagbladet

Regissören Kristina Hagström-Ståhl står även för nyöversättningen, och det är i det senare värvet hon glänser. Hon får raderna att sjunga på ett sätt som får en att tro att Shakespeare själv skrivit dem på svenska.

Expressen

Johan Holmbergs svekfulle kung Claudius är nedtonat ångestladdad, hela den karaktärens komplexitet utforskas och hans intrigerande ges en gripande dimension som jag inte har sett tidigare.

Borås Tidning

..det visuella, i Tobias Hagström-Ståhls fantasifulla scenrum, bidrar också till att skapa en värld, som varken är entydigt elisabetansk eller nutida.

Svenska Dagbladet

Mikael Sundins musik, som följer handlingen som en porlande bäck och fyller håligheterna och tomrummen med friskt vatten.

Dagens Nyheter

Omsorgen om orden är befriande. Vi hör allt, tydligt.

Borås Tidning

Hon (Kristina Hagström-Ståhl) har själv nyöversatt dramat med respekt för och inspiration från föregångare /.../ Det fungerar rytmiskt och flytande och skapar ny fräschör med en och annan överraskande vändning.

Svenska Dagbladet

Tobias Hagström-Ståhl och Susanna Hedins ljussättning är verkligen andlöst vacker och mjuk, inbäddad i dis och ringlande teaterrök.

Dagens Nyheter

Det är alltid fint att se ensembler som bärs av en gemensam idé, och så är sannerligen fallet här.

Borås Tidning

Jenny Ljungbergs eklektiska kostym och Tobias Hagström-Ståhls scenografi flirtar medvetet med flera tidsåldrar samtidigt.

Dagens Nyheter

Kristina Hagström-Ståhl är synnerligen trogen texten, hon har själv gjort en nyöversättning, och vi får hela historien /.../, framfört på ett glasklart sätt, genom alla förvecklingar, hemligheter och ränksmiderier.

Borås Tidning

Karin de Frumeries ... musikaliska replikföring. Den är en sann fröjd att lyssna till

Dagens Nyheter

Textens rikedom skimrar kristallklart. Inte minst gäller det Karin de Frumeries Hamlet, med en ny svävande värdighet ända in i familjetragedin. Hon hanterar sin textmassa på ett imponerande sätt.

Borås Tidning

Skådespelarna agerar i en detaljrik scenografi, skapad av Tobias Hagström-Ståhl, som är ett drama i sig, med uttrycksfulla, betydelsebärande rum och mellanrum i det stora scenrummet som effektivt öppnar sig med hjälp av en flitigt använd vridscen.

Borås Tidning

Roligast på scenen har tveklöst Johan Gry. Hans tre roller befinner sig nästan som i en alldeles egen pjäs, inte minst den glade dödgrävaren som sjunger blues och skämtar på överdriven göteborgska.

Dagens Nyheter

”Hamlet” i Göteborg visar hur man gör tidlös scenkonst av en tidlös text. Därmed blir uppsättningen högst relevant, vi ser oss själva i den.

Borås Tidning

Sällan har Hamlet låtit så här bra på vårt språk. Förhoppningsvis är det inte sista gången vi bjuds på denna tolkning.

Expressen

Produktion

Av William Shakespeare Översättning och regi Kristina Hagström-Ståhl Skådespelare Victoria Dyrstad, Karin de Frumerie, Johan Gry, Johan Hafezi, Johan Holmberg, Eline Høyer, Jessica Liedberg, Ylva Olaison Musiker Mikael Sundin Scenografi Tobias Hagström-Ståhl Ljus Tobias Hagström-Ståhl, Susanna Hedin Kostym och mask Jenny Ljungberg Musik Mikael Sundin Ljud Tova Östman Koreograf/Rörelseinstruktör Mike Gamble Dramaturg Anna Berg

Fördjupning

Introduktion till Hamlet

Här kan du ta del av dramaturg Anna Bergs introduktion till föreställningen Hamlet. Du kan välja om du vill läsa eller lyssna på introduktionen.

Ta del av introduktionen

Shakespeare och Hamlet

Här kan du läsa lite om William Shakespeare och hans tid samt om pjäsen Hamlet och dess ursprung.

Artikel om Shakespeare och Hamlet

Länktips!

För den vetgirige finns här några länktips att fördjupa sig i kring Shakespeare och Hamlet.

Till länktipsen

Mer kring teaterbesöket

Rollistan

Vem som spelar vem i denna uppsättning av Hamlet kan du se här.

Till rollistan i Hamlet

En helkväll på teatern

Gör ditt teaterbesök till en helkväll med både mat och teater! Boka en teatermiddag till ett förmånligt pris. Middagen serveras i Restaurang Tiljan innan din föreställning.

Läs mer om teatermiddag

Senaste nytt!

Med vårt nyhetsbrev blir du uppdaterad om vad som händer på Göteborgs Stadsteater.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Intervjuer

Johan Holmberg aktuell som Claudius

Intervju

Möt dramatenskådespelaren Johan Holmberg som nu återvänt till sin hemstad Göteborg för att medverka i Hamlet. Här berättar han om Claudius, Kålltorp, slumpens vägar och lösgodis.

Se intervjun med Johan Holmberg

Från Monica Z till Hamlet för Karin de Frumerie

Intervju

Vi fick liten pratstund med skådespelaren Karin de Frumerie som gör titelrollen i Hamlet när hon just avslutat sin roll som Monica Zetterlund i Monicas vals.

Se intervjun med Karin de Frumerie

Kristina Hagström-Ståhl översättare och regissör

Intervju

Kristina Hagström-Ståhl står för nyöversättning och regi av Hamlet. Hör henne berätta om sitt arbete!

Till intervjun med Kristina Hagström-Ståhl