Hilda

En mardrömslik thriller om över- och underordning

Fru Lemarchand behöver en hushållerska och väljer Hilda. Hilda ska sköta hem, hus och dessutom älska Lemarchands barn mer än sina egna. Men det är inte nog. Lemarchand kräver Hildas vänskap, vill lära henne politik och att tänka självständigt. Efter ett tag hålls Hilda kvar i huset dygnet runt.

En mardrömslik thriller om över- och underordning där människokroppen är en handelsvara och där kroppsarbete blivit den enda vägen till frihet. Hilda handlar om klass, rasism och längtan efter erkännande.

För regin står Gustav Englund, en av medlemmarna i scenkonstkollektivet K. Polyfon som satte upp Sysslolösa unga män med tillgång till vapen på Göteborgs Stadsteater 2019. Nu introducerar de den prisade franska författaren Marie NDiaye för den svenska teaterpubliken.

– I Sverige står den sociala rörligheten sedan länge still och den ekonomiska ojämlikheten har ökat under decennier. Det tänker jag på när jag läser NDiayes klaustrofobiska pjäs. Rollerna verkar fast i en social situation som obönhörligt tränger sig längre och längre in i dem. Det påverkar deras kroppar och språk. Deras relationer. Skapar en upplevelse av alienation. Tomhet. Trötthet. Men i texten finns det samtidigt något som gror, en möjlig väg ut, ett uppror, säger regissören Gustav Englund.

En produktion av det konstnärliga teamet K. Polyfon. Eva Rexed ersätter Lisa Lindgren i rollen som Fru Lemarchand.

Gå på teatercirkel om Hilda och diskutera din upplevelse! Läs mer här.

Obs! Tung rök och stroboskop förekommer i föreställningen.

Foto Mats Bäcker

Sverigepremiär
Syntolkning
17 februari
Scen
Lilla Scen
Längd
1 timma 40 minuter
Pris
140-290 kr

Eva Rexed har övertagit rollen som Madame Lemarchand, och det gör hon med suverän kontroll över sina uttrycksmedel.

SvD

Makalösa Eva Rexed gör den bärande rollen som Madame Lemarchand, en hemmafru med nätta kurvor och god smak som etiketterar sig som vänster.

Aftonbladet

Förutom detta bjuds vi på starka rollprestationer av både Eva Rexed i rollen som Lemarchand och Jesper Söderblom som Franck. Den förstnämnda spottar ur sig repliker som att det inte fanns någon morgondag. Den senare är tystare, men imponerar med såväl fysiskt spel som förkrossande mimik.

Expressen

De båda lyckas – med hjälp av Gustav Englunds regi – fylla upp det avskalade scenrummet och göra det hela till en mycket levande mardröm. Jag är glad när den tar slut, men skulle gärna se den igen.

Expressen

Rexed briljerar i hejdlöst manus om absurd maktutövning

Kulturbloggen

Isabelle Grill

Skådespelare

Eva Rexed

Skådespelare

Jesper Söderblom

Skådespelare

Audioguide för Hilda

Här kan du ta del av vår dramaturg Sisela Lindbloms introduktion till föreställningen Hilda.

Lyssna på introduktionen!

Prata ut om din upplevelse!

Vad såg och hörde du? Hur tolkade du det? Och varför tolkar du det just så? Häng på ett av samtalen, boka in flera eller kom på alla.

Läs mer om teatercikeln

Restaurang Tiljan

Här kan du äta en trerättersmiddag, en mindre matbit eller ta ett glas i baren, oavsett om du ska se en föreställning eller om du och dina vänner bara vill njuta av god mat och en trivsam gemenskap runt borden.

Restaurang Tiljans meny och öppettider

Produktion

Av Marie Ndiaye Översättning Sara Gordan Regi Gustav Englund Skådespelare Eva Rexed, Jesper Söderblom, Isabelle Grill Scenografi och kostym Annika Tosti Mask Linda Gonçalves Ljus Mira Svanberg Musik och ljud Niclas Anderstedt Lindgren Dramaturg Lisa Lindén, Sisela Lindblom Förlag Colombine Teaterförlag