För att sätta upp en teaterföreställning krävs det en hel del olika funktioner. Här listar vi de olika yrkesgrupperna som arbetar med teaterföreställningen.
En dramatiker har som jobb att skriva texten som skådespelarna säger på scen, på teatern kallas det manus. Ett manus är uppdelat precis som kapitelböcker i olika kapitel, men på teatern kallar vi dem för scener. Det kan se olika ut i olika teaterföreställningar. I Döden, döden berättas flera olika berättelser som har samma tema. Dramatikern som skrivit manuset till Döden, döden heter Dimen Abdulla.
Regissören till en teaterföreställning är den som är högsta chef kan en säga. Det är hen som bestämmer hur skådespelarna skall stå och gå, och hur de skall säga sina repliker. Framförallt har regissören koll på att alla delar av teaterföreställningen
fungerar ihop och berättar det som skall berättas. Regissören till Döden, döden heter Gustav Deinoff.
Scenografen kallas den person som bestämmer hur scenografin skall se ut. Scenografi är dekoren, alltså rummet som är byggt i rummet och där föreställningen spelas. Det sker oftast i ett nära samarbete med regissören. Scenografen till Döden, döden heter Annika Tosti. Hon har även bestämt kostymen, det skådespelarna har på sig, och maskdesignen, skådespelarnas smink och hår. Rummet byggs och målas sedan av våra scentekniker.
Kostymören bestämmer vad skådespelarna skall ha på sig. Ibland har de kläder som går att köpa i vilken butik som helst och ibland får vår kostymmakare sy nya kläder. Scenkläder måste också vara anpassade till föreställningen som spelas. Det sys därför in extrafickor för att gömma rekvisita samt mycket kardborreband för att man snabbt skall komma ur kläderna.
Alla skådespelare har smink på sig, det kallas för mask på teaterspråk. Masken bestäms av maskdesignern. Ibland krävs det att skådespelarna har jättemycket löshår, tatueringar och en massa smink i ansiktet, på andra produktioner har de bara lite puder och mascara. Masken bestäms utifrån vad föreställningen handlar om och vad för karaktärer skådespelaren skall gestalta. Innan premiär får skådespelarna lära sig att sminka sig själva, lägga sin egen mask.
Med teaterns alla lampor kan vi skapa stämningar i rummet, skuggor och mörker, värme och kyla. Det är en ljussättare som bestämmer hur ljuset kan användas bäst, i Döden, döden heter han Christofer W Fogelberg. Vilka lampor och hur de används handlar om vilken föreställning vi skapar. Har vi en föreställning som utspelar sig på vintern så använder vi kallt ljus, skall det vara spöklikt så använder vi små ljuskällor osv.
Testa själv med en ficklampa och se vad skuggor kan skapa för olika stämningar.
I föreställningen Döden, döden medverkar tre musiker. Två av musikerna, Daniel Ekborg och Anna Gustavsson, har även komponerat musiken i föreställningen. De har bestämt hur låtarna skall spelas och använder text som dramatiken har skrivit. All musik spelas live, alltså här och nu. Nadia Nair som är vår tredje musiker är sångerska, hennes främsta instrument är rösten, men hon spelar även flera olika instrument i föreställningen. Ljuddesignern heter Jesper Lindell, han arbetar med att ljudet från instrumenten och mikrofonerna skall låta bra i rummet och även att de ibland kan få effekter så att rösterna förvrängs.
Du har säkert lagt märke till vad ljud kan skapa för olika känslor, till exempel när du ser på film - ser du en läskig film kan det ibland hjälpa att hålla för öronen. Det beror på att ljudet som ljuddesignern eller kompositören lagt in frammanar de känslor du känner när du blir rädd och kroppen har lärt sig att reagera på just dessa ljud. Detsamma gäller andra typer av känslor - som musiken som spelas när det blir riktigt romantiskt eller sorgligt.
Alla lösa saker som är på scenen bestäms tillsammans med scenograf och regissör och tas fram av rekvisitör eller skapas av attributmakare. Det handlar om allt från att hitta radiostyrda bilar till tillverkning av stora masker. Det är viktigt att tänka på att allt som finns på scenen är där av en anledning. Det har en bestämd funktion och ett symboliskt värde.
Det är de som står på scenen och har som jobb att ge de olika gestalterna karaktär och djup. De skall med sin expertis som skådespelare förverkliga den idé regissören har. Skådespelarna repeterar i åtta till tio veckor innan föreställningen skall vara klar. I föreställningen Döden, döden arbetar både skådespelare och musiker med att gestalta roller.
Det finns givetvis en massa andra personer som arbetar på en teater för att det skall bli så bra som möjligt för alla som kommer och tittar! Det är dramaturgen som arbetar med texten och förståelsen, det är publikarbetaren som tar emot publiken och ser till att mötet med teatern blir så bra som möjligt, det är den konstnärlige ledaren som bestämmer vad som skall spelas på teatern. Det är producenten som ser till att planering och budget hålls och det är regiassistenten som ser till att alla är på den plats de skall vara under repetitionerna. Det är marknadsföraren som ser till att alla vet om att just den här teaterföreställningen spelas just idag, här och nu!
Publiken - för utan er hade det inte blivit någon föreställning. Det är det som är det unika med teater. Att det är ett möte som händer just här och nu mellan publiken och skådespelarna, mellan olika erfarenheter och frågeställningar. Just här och nu. Och kommer aldrig någonsin att ske igen på samma sätt.