För lärare

Varför gå på teater med skolan?

Backa Teater och den unga publiken.

Backa Teater gör scenkonst för barn och ungdomar för att det är viktigt. Barn och unga har rätt att möta högkvalitativ konst som tar deras verklighet och frågor på allvar. Vi anser att det är viktigt att alla barn och unga ges möjligheten att möta scenkonsten så därför spelar vi de flesta av våra föreställningar dagtid för grundskola och gymnasium.

Till skillnad från skolboksvetande släpper konsten fram det osäkra, ofärdiga, motsägelsefulla och mångtydiga i våra kunskaper. Konsten berättar gärna konkret och sinnligt och visar istället för att argumentera, frågar hellre än ger bestämda svar.

Skolan och den radikala estetiken – Magnus Persson och Jan Thavenius, Malmö Högskola 2004

Konst i alla dess former har en unik roll i samhället. Konst har förmågan att sätta vår samtid under lupp och syna människans livsvillkor ur olika perspektiv. Konst har förmågan att ställa de svåraste frågorna och visa de ömmaste känslorna. Konst får dig att växa som människa och öppnar upp för förståelse för andra och dig själv. Konsten stärker din empatiska förmåga och bidrar till att utveckla ett kritiskt tänkande. Konst väcker nyfikenhet, frågor och tankar om de stora existentiella frågorna oavsett hur ung eller gammal du är.

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse.

LGR11 – Skolverket.se

På Backa Teater får barn och ungdomar möjligheten att inte bara uppleva konst, de får även möjligheten att göra detta tillsammans med klasser från andra skolor från andra områden med andra erfarenheter.

Backa Teater arbetar som tradition nära sin unga publik. Med referensgrupper och provpublik från vår målgrupp krockar vi tidigt vårt repetitionsarbete för att föreställningen i slutändan skall vara just så brännande, intressant, rättvis och angelägen vår publik.

Backa Teater har en särskild avdelning för vår skolpublik. Vi arbetar för att just ert möte med konsten skall bli så bra som möjligt. Har du frågor och önskemål så hör gärna av er!

Varmt välkomna till Backa Teater!
Erika Isaksson, informatör

Lärarvisningar

Information om kommande förhandsvisningar för lärare.

Lärarmaterial

Fördjupningsmaterial och förslag på ingångar i samband med att ni ser en föreställning på Backa Teater med skolan.

Skapande skola

Är du intresserad av att diskutera idéer om ett Skapande skola-projekt med Backa Teater? Klicka här.

Skolombud

Om du arbetar inom skolan kan du vara skolombud hos Backa Teater. Det betyder att du får information om våra uppsättningar och möjlighet att förhandsboka biljetter till elever innan de släpps till allmän försäljning. Klicka här för mer information om att vara skolombud.

Lärarkurser

Backa Teater presenterar två former av fortbildningar under spelåret 19/20 för grundskola och gymnasieum.