Lycklig musik

Cittra, saxofon, ukulele, eufonium, synthsaxofon, röst och trumpeter. Vi ställde några snabba frågor till Hilda Ekstedt och Agnes Åhlund som komponerat musiken till och medverkar i Lyckliga i alla våra dagar.

Vad heter ni och vilka är ni?
Vi är Hilda Ekstedt saxofonist och kompositör och Agnes Åhlund sångare, cittraspelare och kompositör. Utanför teatern så spelar vi tillsammans i folk/jazz/progg-duon Glitterfittan som vi startade 2014

Vad är musik för er?
Musik är vår passion och vårt levebröd. Genom musiken förstår vi världen. Den är vårt lexikon och vår oas.

Vad är skillnaden, om det finns någon, i att skapa musik för en teaterföreställning och att skapa musik för sig själv?
En stor skillnad är att det i vårt uppdrag i en teaterproduktion är att gestalta pjäsens handling, vi har en berättelse att förhålla oss till, till skillnad från när vi skriver eget material då vi främst utgår ifrån våra egna känslor och tankar. Sen har musiken en annan funktion i en teaterföreställning än på en platta. Mycket av musiken vi har skrivit till den här produktionen t.ex. är kortare stämnings-skapande bitar mer än hela låtar med den vanliga "vers, brygga, refräng"-strukturen.

Vad har ni hämtat inspiration till musiken i lyckliga i alla våra dagar?
Vi har båda varsin fot i svensk folkmusikträsket så mycket av inspirationen kommer därifrån. Men andra inspirationskällor är Lill-babs, Barbro Hörberg och livet i största allmänhet.

En del av låtarna är gamla låtidéer som vi haft liggande men inte hittat ett sammanhang förrän nu. vi brukar skicka röstmeddelanden till varandra med små melodier som vi kommer på. Musik kan komma till en lite när som helst, när man sitter på toa eller när man cyklar hem sent en kväll och då gäller det att snabbt plocka fram mobilen och trycka på rec så att idén inte försvinner. Vi har massor med sådana små inspelningar och inför det här projektet har vi lyssnat igenom dem för att se om vi kunde hitta något användbart.

Andra låtar har kommit till utifrån en känsla som uppstått när vi har improviserat scener med skådespelarna. T.ex. skapades en spa-scen och då behövde vi en låt som gjorde att folk förstod att det var en spa-miljö. Då tänkte vi direkt på långa mjuka toner. Musiken skulle inte berätta så mycket utan mer skapa ett lugnt och harmoniskt rum. Det behövde vara ganska monotont och ha en svävade, luftig känsla. Där hade vi en tydlig grund att bygga vidare på.

Vilka är era bästa tips på att bli lycklig?
Att tillåta sig själv att ha tråkigt ibland. Då ser man lyckan mycket tydligare när den väl dyker upp.

INSTRUMENT

Cittra är ett stränginstrument. Strängarna är normalt avsedda för att knäppa på. Det är ganska lätt att spela cittra eftersom ackorden redan är "färdiga" men att stämma en cittra är svårt eftersom den har så många strängar.
Här kan du läsa en artikel där Agnes berättar om cittran som sitt intrument:
MITT INSTRUMENT: Cittra – Agnes Åhlund (Glitterfittan) | HYMN

Ukulele är ett litet fyrsträngat strängintrument som ursprungligen kommer ifrån Portugal. Ordet ukulele betyder ungefär "hoppande loppa".

Eufonium är ett bleckblåsintrument och är tenoren i tubafamiljen. Namnet eufonium kommer från det grekiska ordet eufonion som betyder välljudande.

Synthsaxofon är ett elektorniskt blåsintrument som fungerar på samma sätt som pianot och synthen.