CHALLENGE

Ett experiment i att ha tråkigt

Gördelvindlingen är en del av hjärnan som reglerar emotionella och minnesrelaterade processer. I den bakre delen av Gördelsvindlingen sitter det strukturella och funktionella centralområdet i ett nätverk som kallas The default mode network. The default mode network är det området i hjärnan som arbetar som mest när vi är i ett vilande vaket tillstånd, när vi inte sysselsätter oss med något och har, vad de flesta av oss skulle kalla det, tråkigt.

Är det viktigt att tråkigt?
Enligt neuroforskaren Albert Gjedde vid Universitetet i Köpenhamn* så är det faktiskt det. Att ha tråkigt gör oss mer kreativa, nytänkande och påhittiga. The default mode network låter oss bearbeta det som hänt och skapa planer för vad som skall komma i framtiden. Att träna på att ha tråkigt är helt enkelt en viktig sak för att livet skall bli roligare.

Övning

En veckas övning i att ha tråkigt. Grundpremissen är att du skall vara ensam, inga skärmar får vara påslagna och ingen musik som distraherar.

  • Dag 1: 10 minuter Räkna dina andetag 1 – 10, när du kommer till 10 börjar du om från 1
  • Dag 2: 20 minuter Stirra upp i himlen, titta på molnen eller stjärnorna
  • Dag 3: 30 minuter Sortera lego/virka
  • Dag 4: 40 minuter Promenad utan lurar eller sällskap
  • Dag 5: 50 minuter Ett vitt stort papper, en svart penna. Under femtio minuter så är det du, dina tankar, en svart penna och ett papper. Låt tiden och tankarna flyga med pennan i handen och spetsen mot pappret.

Vad händer med dina tankar under övningarna?

*Är det sant att det är sunt att ha tråkigt? | I FORM