Lycklig scenografi

Lyckliga i alla våra dagars scenografi är på plats, ett scenrum med välvda varmbruna väggar som likt ett dragspel går att skjuta ihop och dra isär. Det svarta trägolvet är klätt i en beige heltäckningsmatta och på den en rund soffa. Där finns ett akvarium, en bronsstaty, ett fönster och en växt. Det är rummet för föreställningen. Vi frågade Maja Kall, scenograf till Lyckliga i alla våra dagar, vad hennes tankar är med rummet.

Hur såg processen ut i att hitta rummet till Lyckliga i alla våra dagar
Jag försökte föreställa mig en lycklig plats. Hur, var, finns det ens?
Sökte runt och brett. Tivoli, karuseller, naturen, en blomstrande sommaräng, tempelmiljö med 100tals lysande lyktor i olika kulörer.
Fann feng shui
En plats programmerat för välmående.

Varför Feng Shui?
Feng Shui är de uråldriga orden för vind och vatten på kinesiska. Det är en flera tusen år gammal kinesisk lära och metod om hur vi ska inreda våra hem och arbetsplatser för att trivas i tillvaron, vara kreativa och uppleva harmoni.
Feng Shui står för energi, rörelse och flöde. Feng Shui är inte en vetenskap utan en filosofi om Chi-kraftens, livskraftens, flöde. Feng Shui är läran om hur man placerar möbler och objekt i ett rum för att balansera energi och ge harmoni. Feng Shui är konsten att inreda på rätt sätt så att den liv-skraftiga energin "Chi" kan öka. Feng Shui är också det vi tycker är vackert. Den grundläggande Feng Shui-principen.

Hur skall en göra för att få sitt rum harmoniskt?
Börja med att städa upp ordentligt överallt. Ge bort, kasta eller sälj det du inte använder. Du kommer att känna dig befriad. Du har en relation till allt du äger och det tar energi. Behåll bara de föremål som fyller en funktion eller som du är mycket fäst vid.
Innan du företar några förändringar i din miljö röj först noga upp överallt. Gamla saker samlar inte bara damm utan blockerar också energi.

Tills sist, vad är lycka för dig?
Föreställ dig att ha en oöppnad present i magen. Den känslan. En bra present som aldrig behöver öppnas. Ingen behöver veta att du har den där.

Rummet är liksom helt lugnt och härligt

Provpublik 11 år