NATIONEN

Lärarhandledning

Inför ditt besök på Backa Teater

Här har vi samlat information inför ditt besök på Backa Teater och föreställningen Nationen.

Inför besöket

Inför ditt besök på Backa Teater har vi i lärarmaterialet samlat ingångar till de frågeställningar som tas upp i föreställningen Nationen. Det finns inga krav på att du som lärare behöver fördjupa temat innan ni besöker oss. Föreställningen kommer att vara en stor upplevelse i sig.

Det vi rekommenderar är att du innan besöket förbereder eleverna på vad teater är så att de känner sig trygga med formen. För många barn och unga är besöket på Backa Teater det första mötet med scenkonst.
Här hittar du ingångar till att prata om teater

Det viktigaste är att eleverna vet vad de skall se, en teaterpjäs som heter Nationen, och vilka förhållningsregler som finns när det kommer till att stänga av mobilen, komma i tid och att det inte är tillåtet med godis och dricka i salongen. Vi vill också att de tar av sig jackor och väskor på grund av utrymningsskäl.

Backa Teater har lång erfarenhet av att möta teaterovana barn och ungdomar, vi brinner för det mötet. Ungdomars direkta reaktioner är något som sporrar oss och som vi gärna bemöter. Skratt och tårar, kommentarer och utrop är vi vana vid. Om det går över gränsen så tar vi ansvar för det.

PRAKTISKA FRÅGOR

Vart ligger Backa Teater?

Backa Teater ligger på Lärdomsgatan 1C på Lindholmen. Hit kommer du enklast via buss eller båt.

Buss nummer 16, 16x, 31, 45, 55, 58, 99, 121, 176 och 177 går till hållplats Lindholmen. Från hållplatsen tar det ca. 5 minuter att gå till teatern.

Älvsnabbaren tar du från Stenpiren till Lindholmspiren, resan är gratis och går var 8:e minut vardagar mellan kl. 07.00-18.00.

Älvsnabben går mellan Lilla Bommens Hamn -> Stenpiren -> Lindholmspiren -> Slottsberget -> Eriksbergs färjeläger -> Klippan. Hållplats till Backa Teater är Lindholmspiren.

Behöver jag komma i tid?

Du behöver vara på plats på teatern i tid och gärna senast 15 minuter innan föreställningen börjar. Då hinner du gå på toaletten, säga hej till klasskamrater och hänga av dig din jacka. Om du kommer sent kommer du tyvärr att missa delar av föreställningen eftersom vi endast kan släppa in vid enstaka tillfällen när väl föreställningen har börjat.

Hur gör jag med mobilen?

Mobiltelefonen skall vara avstängd under föreställningen för att inte störa dig och resten av publiken. Tänk på att även ljuset på skärmen kan upplevas störande av andra i publiken och från scen.

Måste jag hänga av mig jackan?

Backa Teater har en obemannad garderob där du gärna får hänga din jacka, det finns även skåp där en kan låsa in väskor och jackor. Det blir både varmt och trångt om jackor och väskor tas med in i salongen och framförallt är det en risk vid utrymning

Får jag äta godis och ha med dricka in i salongen?

Nej, det är inte tillåtet att ha med sig mat och dryck in i salongen däremot går det utmärkt att äta medhavd mat, godis och dryck i vår foajé innan föreställningen och under pauserna.

Om jag behöver gå ut under föreställningen, hur fungerar det?

Det finns flera anledningar till att en kan behöva gå ut under föreställningen. Vet du med dig att du eventuellt behöver lämna salongen så sätt dig gärna på någon av ytterplatserna närmast utgången.

Om du behöver gå tidigare så kan du med fördel välja att gå i någon av pauserna för att inte störa under föreställningen.

Det finns alltid personal i foajén som finns till hands för publiken.

Har föreställningen paus? Vad gör jag då?

Nationen har två pauser. Första pausen är ca 20 minuter och andra pausen ca 50 minuter. I den längre pausen serveras förbokad mat alternativt medhavd matsäck. Pausen är till för att du som publik skall kunna prata av dig om din upplevelse och få sträcka på benen. Inne på scenen däremot arbetas det febrilt med att byggas om inför nästa akt, därför är det viktigt att publiken går ut i pausen.

Tillgänglighet

Backa Teaters entré och scen är i markplan. Vi har hörhjälpmedel i form av ljudförstärkande hörlurar alternativt hörselslinga. Vi syntolkar samt textar föreställningar vid enstaka tillfällen under spelåret.

Läs mer om Tillgänglig teater, klicka här för att komma dit.

Kontakt

Behöver du komma i kontakt inför ert besök till någon av våra skolföreställningar går det bra att ringa eller mejla:
Ulrika Andersson, publikarbetere och administratör
ulrika.andersson@stadsteatern.goteborg.se
Tel: 031 708 71 54

Skolbokning
backaskolbokning@stadsteatern.goteborg.se
Tel: 031 708 71 01