Utifrån de frågeställningar som Oskar Thunberg, regissör och dramatiker, startade upp arbetet med har vi satt samman diskussionsunderlag och övningar kopplade till Oxytocin.
”När jag skulpterat karaktärernas huvuden i lera gör jag gipsavgjutningar och sen trycker jag i papperslera och papier maché i formarna, då får jag två superlätta halvor som jag fogar ihop till ett ihåligt huvud. Sen täljer jag händer och fötter i lindträ, och kropparna är i princip tyg och vadd”
- Jenny Bjärkstedt, dockmakare i Oxytocin
Kroppen består bland annat av skelett, muskler, fett och vävnader med förutsättningar som många gånger bestäms redan under embryostadiet i livmodern. Hormonnivåer, ögonfärg eller biologiskt kön till exempel. Vid 17 år för kvinnor och vid 19 år för män har kroppen nått sin vuxna längd, vid medelåldern börjar kroppens olika funktioner att försämras för att slutligen lägga ner helt.
Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen, allt från hur vi växer till hur vi utvecklas under puberteten. Hur vi bryter ner socker till hur våra känslor är. Ordet hormon kommer från grekiska ὁρμῶν som betyder ”som sätter i rörelse”.
Östrogen, progesteron, testosteron, serotonin, dopamin, kortisol, adrenalin eller oxytocin är exempel på hormoner som påverkar vårt mående. Hormonet fungerar som budbärare mellan celler, organ och som några av signalsubstanserna till hjärnan. De får oss bland annat att känna lycka, rädsla, stress, trötthet, välmående, ångest och äckel. Hormoner kan vara våra bästa vänner och våra värsta fiender.
ÖVNING
Skriv en dikt eller låt med utgångspunkt i ett hormon. Använd låten Seratonin av den norska artisten Girl in red som inspiration.
När du blir kär eller förälskad så tolkar hjärnan det som att något viktigt är på gång och börjar förbereda kroppen på olika sätt.
Eftersom kroppen just nu släpper ut en mängd olika hormoner vars nivåer konstant ändras kan du känna dig förvirrad och disträ, tankarna vandrar iväg och du har svårt att koncentrera dig. Det är som det är. Det är kroppen.
Källa: umo.se
I Sverige är det överlämnat till den medicinska vetenskapen att i de flesta fall på klinisk väg bestämma när döden inträtt för en människa. Numera är det i lag reglerat att en människa är död när hjärnaktiviteten upphört, så kallad hjärndöd, eller ”när hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort”. I allmänhet fastställs döden kliniskt när ”andning och blodcirkulation upphört och stilleståndet varat så lång tid att det med säkerhet kan avgöras att hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort.”
Majoriteten av alla dödsfall konstateras således genom att en läkare försäkrar sig om att andning och blodcirkulation upphört, i allmänhet genom att lyssna på hjärtat, känna på pulsen och försöka se om personen andas. I vissa fall krävs noggrannare undersökningar för att kunna konstatera en persons död.