Hussein al Saidan

Intervju med

Hussein al Saidan

”Teatergruppen blev min räddning”

Hussein al Saidan är en av statisterna i Alexandras odyssé och är med i talkören som spelar en viktig roll i pjäsen. Av en tillfällighet blev det teater för 19-åringen från Hammarkullen.

I 15-årsåldern höll Hussein på med boxning men han började också umgås med ”fel sorts” människor
– När jag slutade nian utan betyg sa lärarna till mig att allt var kört. Och jag var jättenyfiken på mycket, ville gärna testa olika saker och la min energi på sådant som droger och inbrott, säger Hussein.

”Teater är inte coolt”
Men så råkade Hussein stöta på ungdoms- och teaterledaren Wahid Setihesh som frågade om han ville hänga med och prova på teater i den grupp som Wahid ledde. Hussein följde med men gick redan efter en kvart.
– Jag hade inte tålamod, var så arg på allting i samhället och tänkte att teater, det är ju inte coolt.

Men Wahid gav sig inte och veckan därpå stannade Hussein hela lektionen.
– Då kände jag plötsligt att jag vågade göra saker, att jag hade någon form av skådespeleri i mig. Teatergruppen blev min räddning.

Studiebesök och praktik
Efter några veckor gjorde teatergruppen ett studiebesök på Göteborgs Stadsteater.
– Vi skulle se pjäsen Kikkiland men först visade skådespelaren Carin M Johansson oss runt på teatern och jag kände direkt att wow, här satsar man hundra procent. Teater är mycket större än vad jag trodde och det var så mycket som var nytt för mig.

Utan några positiva resultat från högstadiet var Hussein tvungen att läsa upp sina betyg.
– Det betydde skola i tre dagar och praktik i två och jag lyckades få göra praktiken på stadsteatern där scenteknikern Anders Nilsson blev min teaterpappa och tog hand om mig i tre terminer.

Älskade varje sekund
Hussein älskade varje sekund på teatern.
– Jag började lära mig om ljus och ljud, om vridscenen och all teknik, om hur det går till att göra kläder och bygga dekor. Jag fick ju inte vara på scen som skådis men fick se repetitioner med Johan Gry, Carina M Johansson, Carina Boberg, Nina Zanjani och Krister Henriksson. Det var rena lyxen och jag lärde mig jättemycket och fick massor av tips.

Nervöst inför kompisarna
Det har blivit allt mer teater för Hussein, han var bland annat med i Himmel över Göteborg på Angereds Teater 2015. Men ett av de allra nervösaste ögonblicken hittills var under kultursommarjobbet när det skulle spelas teater på torget i Hammarkullen.

– I den miljö som jag kommer från är det inte alls coolt att spela teater och kompisarna frågade mig hur jag överhuvudtaget kunde hålla på något så fjolligt. Jag var väldigt nervös. Där stod ju alla grabbarna och tittade på mig och det var inte den skönaste känslan men, jag löste det fint och det kändes bra att jag hade brutit lite mot normerna och ändå satt teatern på kartan. Efter det behöver jag inte oroa mig – jag kan spela var som helst. Nu frågar kompisarna istället – hur går det Hussein, när får vi se dig i Hollywood?

Teaterkurs med Johan gry
I augusti förra året började Hussein på den en termin långa teaterkursen på nystartade Angered Teaterskola där skådespelaren Johan Gry från Göteborgs Stadsteater, är huvudlärare.
– Jag tänkte shit, tänk att få ha Johan som lärare, jag blev jätteglad. Jag som hade suttit på repetitioner och studerat honom noga, hans rörelser och ansiktsuttryck.

Alexandras odyssé
Ur den första klassen på Angereds Teaterskola rekryterades statister till talkören i Alexandras odyssé.
– Det är skithäftigt. Bara det att jag får jobba med Carina M. Det stärker mitt självförtroende ännu mer att jag tre år efter att hon visat mig runt på teatern, står samma scen. Nu känner jag att jag vill komma längre, jag är hungrig på mer teater och vill utbilda mig till både skådespelare och scentekniker.