Internationella samarbeten

Göteborgs Stadsteater är medlem i några internationella teaternätverk.

Klicka vidare för information om dessa organisationer och aktuella projekt knutna till dem.

Prospero Extended Theatre

Se spännande europeisk scenkonst på prospero-theatre.tv

European Theatre Convention

"Enligt kalendern skulle Göteborg fira stadens 400-årsjubileum 2021, men inställdes av samma skäl som 300 årsjubileet, på grund av en pandemi. Och på samma sätt som då, firas händelsen nu två år senare 2023.

Göteborgs ritades av holländska stadsarkitekter, samma personer som ritade stadskärnorna i Amsterdam och Jakarta i Indonesien. Stadens förvaltning – magistraten - kyrka och skola byggdes upp av tyskar och britter satte fart på handeln. Sveriges port mot väster är ännu idag Nordens största hamn och den strategiska placeringen mellan Oslo och Köpenhamn gör att utbytet med omvärlden är stort.

Så också hos Göteborgs Stadsteater, Stora Teatern och Backa Teater. Våra tre teatrar är djupt involverade i europeiska samarbeten. Dels genom nätverken Prospero och ETC, men inte minst genom Göteborgs Dans- och Teaterfestival som arbetar med teater från hela världen.

För att fira Göteborgs 400 år kommer vi att turnera ute i Europa, för att understryka våra internationella kontakter.

Backa Teater spelar ”Lyckliga alla våra dagar” under våren på teaterfestivalen ”Stückemarkt” i tyska Heidelberg och ”Vi som fick leva om våra liv” på konstbiennalen i Venedig i midsommarveckan. Föreställningen är en samproduktion med Dramaten.

Stadsteaterns föreställning inom samarbetet Prospero heter ”Tystnaden” (The Silence) spelas i Liège och Madrid under våren. ”Tystnaden” bygger på Ingmar Bergmans film och har dramatiserats av det irländsk-brittiska teaterkompaniet Dead Centre.

Som avslutning på jubileumsfirandet i Göteborg spelar vi 1-2 september ”Orlando” - en samproduktion med tyska Schaubühne/Berlin som bygger på en berättelse av Virginia Woolf och som har dramatiserats och regisserats av den brittiska regissören Katie Mitchell inom ramen för Dans- och Teaterfestivalen.

Göteborg beskrivs som en ”Hållbar stad – öppen för världen” och vi kan bara understryka att vi arbetar med båda förutsättningarna, inte minst nu, under jubileumsfirandet, men även i vårt arbete de kommande hundra åren."

Björn Sandmark, vd för Göteborgs Stadsteater.