Kampanjbild Flugorna

FÖRDJUPA DIG I FLUGORNA

Här följer en kort sammanfattning av Flugornas huvudtematik.

UPPTAKTEN...

I 15 år har folket i Argos levt i svart sorgedräkt. Staden får sällan besökare då ryktet har spridit sig att skulden och flugorna belägrar staden. Därmed möts Orestes av en viss förvåning när han träder in genom stadens portar. Vem är han? Vet han inte att staden kryllar av stinkande flugor?

Allt är skuldens fel

”Jag är trött. I femton år har jag lyft ett helt folks samvetskval på mina axlar”
Aigisthos

I Flugorna kopplar Sartre skuld till både det aktiva valet och det passiva valet. Att se men inte agera. Invånarna i staden Argos känner kollektiv skuld över ett mord som de inte försökte förhindra. Även om de varken planerade eller utförde själva dådet, känner de sig skyldiga över det som hände för 15 år sedan.

Allt är skammens fel

"Först ska du bära skammen och sedan begå brottet, om så mot din egna vilja."
Elektra

Invånarna i Argos är väldigt medvetna om vad omvärlden anser om staden, och de skäms. Efter mordet på kungen ligger skammen som en våt filt över staden. De bär skammen i mördarens, den nuvarande kungens, ställe.

Allt är ångerns fel

”Den eländigaste mördaren är den som plågas av samvetskval”
Orestes

Zeus, dödens och flugornas Gud, styr genom att framkalla skuld, skam och ånger hos människorna i staden Argos. Varje dag blir de påminda om brottet i form av de enorma flugorna som belägrar staden. Dramat tar sin början på Dödens dag - en dag som kungen och drottningen av Argos etablerat tillsammans med Zeus. Tanken bakom högtiden är att folket ska påminnas om mordet på den tidigare kungen Agamemnon. Varje årsdag för hans död släpps de döda fria i Argos. Motivet bakom? Invånarna ska aldrig sluta känna skuld och skam för det som skedde.


Allt är ungdomens fel

"Låt mig ta farväl av det barnsliga lättsinne jag hade förr. Låt mig ta farväl av min ungdom.”
Orestes

Orestes är 18 år och något av en outsider. Räddad från mordnatten är han uppväxt i Aten. När han kommer till Argos påstår han sig vara Filebos från Korint för att inte bli igenkänd. Systern Elektra är fången som hjälpreda i hemmet av modern Klytaimestra och Aigisthos, faderns mördare. Hon vill inget hellre än att se Aigisthos och modern döda. Orestes och Elektra förenas i hatet mot deras faders mördare.

Allt är frihetens fel

"Din frihet är ingenting annat än skabb som förtär dig."
Zeus

Flugornas konstanta närvaro i staden Argos medför en stark längtan efter frihet. Frihet från brottet invånarna inte förhindrade, och skulden och skammen kopplade till det. Om de kunde komma ifrån de förlamande känslorna, kunde de också bli fria - både som kollektiv och individer. Men går det att bli fri från dödens och flugornas Gud, som håller staden i ett järngrepp?

Allt är gudarnas fel

”Det första brottet jag begick var att skapa dödliga människor.”
Zeus

I den grekiska mytologin är Zeus den mäktigaste guden. I Argos framträder han som människa med en förmåga att som partytrick kunna styra flugorna med en handviftning. Hans stora oro är att människorna ska inse att de kan bryta sig fria från hans inflytande och leva ett eget liv med fria val. Att upprätthålla den kollektiva skulden är en av Zeus härskartekniker.