Kampanjbild Höstsonaten

Tips på mor-dotterskildringar

Med sitt klara fokus på relationen mellan mor och dotter skiljer Höstsonaten ut sig bland andra pjäser. Eva och Charlottes ansträngda relation är inte unik, men omgiven av den mytiska bilden av den goda modern kan det vara lätt att känna sig ensam om man har andra erfarenheter. Och även den mest harmoniska uppväxt har väl knappast varit konfliktfri?

De senaste åren har flera verk utgivits som på ett personligt sätt berättar om problemfyllda relationer mellan mor och dotter. Här har vi samlat några av dramaturgiatets favoriter.

Skönlitteratur

”Under all denna vinter”

Debut av Negar Naseh, 2013. In i dotterns minutiöst uppbyggda tillvaro sveper modern med sitt självklara anspråk på världen, sina välskräddade kläder, dyra smycken, sin goda smak. Samvaron är påfrestande och Helenes försök att ställa saker till rätta blir allt mer desperata. En mörk och hypnotiskt intensiv roman om det vuxna barnets omöjliga längtan efter både närhet och frigörelse, inspirerad av bland andra Eva och Charlotte i Höstsonaten och Klytaimnestra och Elektra i Orestien. Läs mer om ”Under all denna vinter”.

”Urskilja oss”

Av Sara Mannheimer, 2016. En kvinna reser från Stockholm till Göteborg för att där möta sin mor. Hur ska man bryta sig ut ur sin modersymbios, hur ska vi urskilja oss. Hur ska de båda kunna göra det? När tar symbiosen slut? Läs mer om ”Urskilja oss”.

”Härifrån till verkligheten”

Av Eva Rydinger, 2016. Här utforskas obalansen som kan finnas i relationen mellan föräldrar och vuxna barn, i synnerhet mellan mor och dotter, och bådas svårighet att frigöra sig från sina förväntningar på varandra. Läs mer om boken "Härifrån till verkligheten".

Fakta

”Jag och min mamma”

Av Liria Ortiz, 2013. Psykologen Liria Ortiz har samlat in verkliga berättelser och skrivit denna bok för dig som har haft eller har en besvärlig relation med din mamma eller någon annan nära person. Läs mer om boken "Jag och min mamma" på Adlibris.

Seriealbum

”Deras ryggar luktade så gott”

Av Åsa Grennvall, 2014. När Jenny blir mor konfronteras hon med insikten om att hennes föräldrar aldrig har älskat henne. Vad händer när ett barns alla känslor försvinner i ett vakuum? När enda vägen till föräldrarnas hjärtan går genom att hålla sig ur vägen? Och vad händer när det barnet växer upp och får egna barn det vill älska och trösta? Läs mer om seriealbumet "Deras ryggar luktade så gott" på Tictac.

Pjäs

”Pelikanen”

Av August Strindberg, 1907. En kuslig och surrealistisk kammarpjäs om en utsugande mor och hennes nu vuxna barn i deras förfallande barndomshem. Läs mer om "Pelikanen" på Dramawebben.

Film

”Flickan, mamman och demonerna”

Av Suzanne Osten, 2016. En allvarlig barnfilm om att ha en mamma som lider av schizofreni. ”Ibland är det bra att ha demoner, säger mamma. Hon säger att det hjälper att få saker och ting gjort.” Flickan, mamman och demonerna är en både engagerande och spännande film som med ett mycket vackert foto visar kärleken mellan förälder och barn, såväl som den mellan andra vuxna och barn. Läs mer om filmen ”Flickan, mamman och demonerna” på fundamentfilm.