Simon J Berger

Om rollen som Lopachin - intervju med Simon J Berger

Simon J Berger, känd från bland annat från tv-serier som Upp till kamp och Torka aldrig tårar, gör nu sin första roll på Göteborgs Stadsteater. Som köpmannen Lopachin i Tjechovs Körbärsträdgården har han gjort en vildsint klassresa, från urfattig till svinrik.

– Lopachin kommer från en svår arbetarklassmiljö och blev under uppväxten konstant slagen av sin oduglige alkoholiserade far. Men han har tagit revansch och är betydligt rikare än familjen som äger det gods som nu är belånat, förfallet och på väg att auktioneras bort, säger Simon J Berger.

Körbärsträdgården i regissören Anja Sušas tappning är förlagd till vår tid, här och nu, en allegori över välfärdsstatens förfall. Lopachin står självupptaget över alla ideologier men bidrar samtidigt till dagens polariserade samhälle. Han lider också stora identitetskval i den förfinade miljön.

– I vår version av pjäsen är han en ganska osympatisk person, det är lättare att förstå honom än gilla honom. Han är som ett amalgam av två personer, dels mobboffret som ser och tar sin chans och trampar över alla gränser, dels personen som är så insiktsfull och ekonomiskt smart att han kunnat göra enorma klipp.

I sin Göteborgsdebut tar sig Simon J Berger alltså an en klassiker om än en uppdaterad sådan.
– Det här är en av de mest krävande och mest utmanande föreställningar som jag arbetat med på länge och det är jävligt roligt.

Ann Waldeborn