Fredrik Jonsson

Intervju med:

Fredrik Jonsson

Intervju med Fredrik Jonsson

Musiken till Stjärnornas tröst är nyskriven av kompositören Fredrik Jonsson.
– En natt för cirka två år sen låg Karin Boyes samlade dikter på nattduksbordet. Jag började läsa och insåg att Boye också varit vaken mycket på nätterna. Dikterna berörde mig verkligen och jag skrev musik till tre av dem redan den natten.

Fredrik skrev vidare och funderade på om inte Daniel Lemma skulle kunna var den som sjöng de tonsatta dikterna.

- Daniel hade inte sjungit på svenska tidigare. Men jag visade honom texterna och han kom upp till Stockholm för att testa. Vi ställde bara upp några mikrofoner i rummet, satte oss i en cirkel och spelade på. Och det var först när jag lyssnade på inspelningarna några veckor senare som jag förstod hur bra det var. Jag blev helt tagen. På så sätt kom skivan till.

Fredrik har tidigare tonsatt texter av Pär Lagerqvist, en skiva* där Frida Öhrn och Bo Sundström (Bo Kaspers orkester) sjunger.
- Min pappa läste mycket lyrik och tyckte väldigt mycket om Lagerqvist och jag valde att tonsätta elva av kärleksdikterna. Till Karin Boye hade jag inte en lika stark relation förrän jag började läsa den där natten. Hon är nu min trösterska och en följeslagerska och det var som om dikterna på något sätt funnits där för mig att upptäcka, det gick så lätt. Jag spelade mig igenom dem och när det brände till lite extra stannade jag till.

Daniel Lemma kommer också att framföra de tonsatta dikterna på scen tillsammans med två musiker och skådespelarna Marie Delleskog och Mia Eriksson, i Stjärnornas tröst.
- Jag kunde inte få en bättre röst att sjunga de här fantastiska texterna och jag tycker att det är väldigt roligt att Daniel också är med i föreställningen.

*Den lyckliges väg, Cosmos 2007

Ann Waldeborn

Foto: Jonas Kündig