Skildrar människans rädsla för förändring och det främmande

Astrid Saalbach är dansk dramatiker och författare, född 1955 och bosatt i Köpenhamn.

Efter studier på Statens Teaterskole arbetade hon som skådespelerska och 1980 skrev hon radiopjäsen Spor i sandet (Spår i sanden), som uruppfördes 1981 på svenska Radioteatern. Hennes första pjäs för scen, Den usynlige by, hade premiär 1986 på Folkelige Teatre i Köpenhamn och sedan dess har Saalbach skrivit en rad pjäser, romaner och noveller. Hon har även tilldelats flera utmärkelser och stipendier och hennes dramatik har spelats i över 20 länder. 2011 blev hon invald i Danske Akademien.

Man kan se en alltmer civilisationskritisk utveckling i Saalbachs verk. På ett osentimentalt men också symboliskt vis närmar hon sig människans rädsla för förändring och det främmande. Teman som återkommer är döden, undergång, skuld och den moderna människans personlighetssplittring. Vår tids mänskliga problem och erfarenheter står ständigt i fokus och om hennes dramatik har det sagts att hon skriver med röntgenblick på det mänskliga psyket, med en djup mänsklig klangbotten.

Utöver debuten på Radioteatern har Saalbach spelats ett flertal gånger i Sverige, bland annat på Stockholms Stadsteater (Morgon och afton, Rött och grönt), Teater Galeasen (Det kalla hjärtat) och på Malmö Stadsteater (Pietá). Dom blinda hade urpremiär på Aarhus teater 2016 och får nu sin Sverigepremiär på Göteborgs Stadsteater, i regi av Sisela Lindblom.

Läs om Dom blinda