"Jag känner mig väldigt hemma i den här världen"

Jakob Eklund är tillbaka i Göteborg, i ett teaterhus och på en scen han tycker så mycket om. Gösta Berlings saga läste han fler gånger redan som tonåring, för det vackra, rytmiska språkets skull. Och nu är Jakob själv mitt i sagan, i rollen som Sintram, djävulen.

Under uppväxten bodde Jakob med familjen på Guldheden i teaterns lägenhet som låg i samma hus som ateljébostäderna för konstnärer.
– Vi bodde i Ernst-Hugo Järegårds gamla lägenhet och var den enda teaterfamiljen bland alla bildkonstnärer.

Jakobs pappa, skådespelaren Olof Eklund, hade Göteborgs Stadsteater som sin arbetsplats.
– Han dog redan när jag var 16 år, alldeles för tidigt efter stora problem med alkoholen. Det var tänkt att han skulle tillbaka till teatern men det blev inte så. Själv slarvade jag bort skolan och levde rövare en tid men jag fick barn redan som 18-åring och skärpte mig.

Läste med Sven Wollter
Det blev några år som vaktmästare på Sahlgrenska sjukhuset.
– Jag hade inte någon direkt relation med teatern även om också min mamma Brit Ångström var skådespelerska. Men tänkte ändå att jag skulle testa. Jag engagerade mig i en amatörteaterförening i Angered och började läsa för Sven Wollter. Han var så otroligt generös och dessutom en av få som ställde upp för pappa när han brakade ihop.

Jakob kom tidigt in på scenskolan i Stockholm.
– Och sen flöt det på i livet. Jag stannade inte upp utan hakade bara på, in i nästa projekt. Jag har haft turen att träffa människor som jag haft så otroligt roligt ihop med. Jag vet inget bättre sätt att umgås på ett högt och intressant plan än genom teatern. Självklart måste arbetet också vara spännande för att det ska kännas bra. Annars blir det jättejobbigt. Att vara skådespelare för mig är svart eller vitt på det sättet.

Änglagård gav ringar på vattnet
Han fick anställning på Dramaten direkt efter scenskolan men genombrottet kom med den första filmen, Änglagård.
– Den gav ringar på vattnet i alla fall i branschen och det ena ledde till det andra. Det var inget stort kliv men det var bara nyttigt. Och det gäller att vara stark, när det går bra och när det går dåligt. Att ha ett sunt förnuft och en moral, det är ofantligt viktigt för att överleva. Det har jag lärt mig.

Teatern allt viktigare
Efter Änglagård och inte minst efter de många filmerna om Johan Falk är Jakob Eklund ett känt ansikte.
– När jag var yngre kände jag mig mer hemma i filmvärlden. Jag älskar kameror, sladdar, ja hela maskineriet. Men med åren har teatern blivit allt viktigare, den tar också så mycket längre tid att lära sig.

Jakob hade enligt honom själv en jättebra period före den hyllade En handelsresandes död, som spelades på Göteborgs Stadsteater och sedan på Stadsteatern i Stockholm.
– Sen var det som om jag inte ville längre, jag blev deprimerad och sjukskriven. Där satt jag på landet och ville allra helst bli trädgårdsmästare.
Då vände det.
– Jag fick ett samtal från Göteborg om att spela Sintram i Gösta Berlings saga. Jag bad om en dags betänketid, jag hade ju slutat. Men det var egentligen inte så svårt. Gösta Berlings saga var en av de böcker jag läste flera gånger innan jag hade fyllt 18. Och det är kanske en av de fem viktigaste böckerna för mig, med sitt rytmiska språk, det är som att läsa ett partitur. En skönhetsupplevelse.

Smart drag att göra djävulen till berättare
Efter att ha träffat regissören Rikard Lekander och tycke uppstod dem emellan blev det definitivt ett ja.
– Sintram är en väldigt rolig roll och det är ett otroligt smart drag att göra djävulen till berättare. Han är människornas dåliga samvete. Det är som om han finns i dem själva och tjänar på att bli betraktad som ond. Han utsätter människorna för deras svaga sidor. Rollen blir förstås vad jag gör den till, jag hittar honom fysiskt, intuitivt och i språket. Och det gäller att inte sväva iväg för Sintram har ingen funktion om han inte påverkar Gösta.

Jätteviktigt med Adam
Jakob och Adam Lundgren, som gör rollen som Gösta Berling, spelade tillsammans i En handelsresandes död.
– Det är jätteviktigt att det är just Adam. Det är inte många unga skådespelare som kan göra den rollen och det går inte att skilja människan från verket. Jag tycker ofantligt mycket om honom.

Jakob trivs, med rollen som Sintram, med pjäsen och att vara på teatern.
– Jag älskar det här teaterhuset med sin arkitektur och med sin placering högst upp på Avenyn. Och här finns den finaste scenen. Jag känner mig väldigt hemma i den här världen. I det här rummet. Och Gösta Berlings saga, det är verkligen en vacker och tidlös pjäs, som vågar vila i sin otäcka skönhet.

Jakob Eklund
Anställd på Dramaten 1988-2004
Senaste teaterrollen var som Billys pappa i musikalen Billy Elliot på Stockholms Stadsteater
Har gjort närmare 30 teater- och ett 60-tal film- och tv-roller
I filmrollerna kan 20 filmer om polisen Johan Falk och tre Änglagårdsfilmer räknas in.

Text: Ann Waldeborn
Foto (ur föreställningen Gösta Berlings saga): Ola Kjelbye

Läs mer om Gösta Berlings saga här, premiär 15 december.