Utvandrarna repetition pågår!

Kika in på repetition av Utvandrarna som är första pjäsen ut i höst på Göteborgs Stadsteater, premiär 8 september!

Strax före sommaruppehållet fick vi kika in i repetitionssalen där skådespelarna och regissören arbetar med Uvandrarna.

"Med glädje, musik, allvar, humor och teaterns alla till buds stående medel, berättar vi den älskade historien om Karl-Oskar och Kristina som bestämmer sig för att söka lyckan i det nya landet" säger Pontus Stenshäll, teaterns konstnärlige ledare som regisserar Utvandrarna.

Från 1846 till 1930-talet utvandrade en femtedel av Sveriges befolkning, 1,3 miljoner människor till Amerika. Utvandrarna (1949) är första delen i Vilhelm Mobergs Utvandrarserie, som skildrar några människors utvandring från hungersnöd, förtryck och fattigdom i Sverige till USA i mitten av 1800-talet. I romansvitens centrum står Karl-Oskar Nilsson och hans hustru Kristina.

Pontus formulerar sig så här kring sin uppsättning: "På den korta tid som passerat har Sverige gått från hunger och barkbröd till fredagsmys med tacos, från moraklockor och arbetshästar till engångsgrillar och espressomaskiner, och från fattigstugor till pensionsförsäkringar. Jag vill mana till eftertanke och empati för en tid som för många idag påminner om ett Sverige bara två generationer bort. Samtidigt vill vi bjuda på en riktigt mustig historia!"

På bilden ovan ser vi Alexandra Nordberg från skådespelarlinjen vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon gör sin praktik i Utvandrarna.

Ovan ses Gizem Erdogan som här på teatern gjorde Alice i Alice i Underlandet i regi av Anna Pettersson. I Utvandrarna gör Gizem rollen som Kristina.

Här ovan ses hela ensemblen i Utvandrarna. Alla för berättelsen framåt och alla förutom Gizem Erdogan och Ashkan Ghods gör flera roller i Pontus teaterversion av Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna. Från vänster Gizem Erdogan (Kristina), Johan Gry, Alexandra Nordberg, Hannah Alem Davidson, Magdi Saleh, Ashkan Godhs (Karl-Oskar), Kristina Issa (leder sången).

Det blir mycket sång i föreställning, vackra folkvisor i C-moll.

Artisten Kristina Issa leder sången, närmast medverkade hon i Alexandras Odyssé. För musiken i föreställningen utöver det står kompositören Simon Steensland.

Här ovan ses Magdi Saleh som här på teatern medverkat i Jihadisten och Alexandras Odyssé, i mitten ses Ashkan Ghods som gör Karl-Oskar, han sågs här i Skymningsrök. Kristina Issa längst ut till höger.

Regissören Pontus Stenshäll instruerar ensemblen. Senast regisserade han Mephisto på Stora Scen.

Ashkan Ghods och Pontus Stenshäll.

Skådespelaren Johan Gry ovan spelar Kristinas farbror, frikyrkoprästen Danjel som lämnar Sverige för att få utöva sin religion.

Första trevande mötet mellan Kristina och Karl-Oskar (Gizem Erdogan och Ashkan Ghods).

Raskt över till bröllopsdans!

Kristina och Karl-Oskars första barn föds, snart väntar svårare tider för paret ...

Mer får ni se efter sommaren! Den 9 augusti flyttar repetitionerna in på Stora Scen.

Den 18 augusti är alla nyfikna välkomna på presentationen av repertoaren som vi har i samband med Göteborgs Kulturkalas, läs mer här!

Här kan du läsa mer och boka biljett till Utvandrarna.

Ha en riktigt skön sommar!

Karl-oskar i utvandrarna

vi är en djärv ensemble

Ashkan Ghods

Läs intervju