Tre korta frågor till Agnes Gry

Agnes är en Göteborgsbaserad konstnär som tog sin examen i fri konst på Bergens Kunst- og designhøgskole 2015. Hon har tidigare varit verksam i Bergen och Oslo, där hon bland annat arbetat med den fria teatergruppen Verk Produksjoner. 2017 flyttade hon tillbaka till Göteborg för att utforska konstscenen på hemmaplan. Hennes främsta medium är performance, foto och video.
Shirins vargar är Agnes första uppsättning som scenograf och kostymör på Göteborgs Stadsteater.

Åkern, nätet, kliniken … var är vi egentligen?
– Vi befinner oss i ett universum där tid och minnen är upplösta och skapar ett abstrakt landskap. Ett återberättande av en verklig upplevelse, fast i en icke-exakt form. Ett tillstånd där skogen och vargarna, den råa chattkonversationen och det kliniska gynundersökningsbordet utgör de fragment som huvudpersonen förmår fästa sin berättelse vid. Dåtid och nutid, och en mellantid som är outhärdligt långsam.

Finns det hopp i Shirins vargar?
– Berättelsen rör sig i en människas mörkaste rum, men låter ändå en strimma hopp finnas där. Jag vet inte om Shirins vargar inger hopp. jag skulle säga att hoppet ligger i att föreställningen görs, och att ämnet belyses och får lov att berättas.

Berätta om något (annat) du har funderat över på sista tiden?
– Ska jag frikoppla från arbetet med uppsättningen? Det kan jag inte! Min hjärna är fylld av skostorlekar, spegelväggar, läppstiftfärg och hur man snyggast hänger upp plast. Och av en önskan att göra projektet rättvisa. Jo, jag har funderat mycket på vad det är att vara trogen sitt eget konstnärskap och samtidigt vara sann mot någon annans berättelse. Jag är van att arbeta själv, men nu måste jag hela tiden avväga när jag ska följa med och när jag ska bromsa, och vad som är det bästa för föreställningen. En väldigt rolig utmaning!

Foto Peter Buchschatz

Läs mer om Shirins vargar