Bakgrund

Detta har hänt innan Antigone tar sin början.

Oidipus var son till kung Laios och drottning Iokaste av Thebe. När oraklet spådde att denne son skulle mörda sin far och gå till sängs med sin egen mor, lät de lämna honom på en äng att svälta ihjäl eller tas av rovdjur. Han hittas dock av en herde som gav honom till det barnlösa kungaparet Polybos och Merope i Korinth.

När Oidipus vuxit upp får han veta att han inte är Polybos och Meropes biologiska son och ger sig av, i jakten på sanningen om sina föräldrar, till oraklet i Delfi. Oraklet svarar inte på vem som är hans biologiska föräldrar, utan ger honom bara svaret att han kommer att slå ihjäl sin far och gifta sig med sin mor. För att försöka undgå profetian flyr Oidipus Korinth.

Han ger sig ut på en resa till Thebe och möter ett ekipage. Det uppstår en konflikt om vem som ska väja undan på vägen och i den stigande upphetsningen dödar Oidipus den andre, ovetandes om att det är hans biologiska far Laios. Han fortsätter sin resa och kommer fram till Thebe, sin ursprungliga hemstad. Där regerar hans biologiska morbror Kreon som tagit över efter Laios död. Staden har drabbats av olycka då en sfinx äter upp alla män som inte kan lösa hennes luriga gåtor. Oidipus lyckas dock lösa hennes gåta och hon dör. Kort därefter gifter sig Oidipus med änkan Iokaste och de får fyra barn; Antigone, Eteokles, Polyneikes och Ismene. Oidipus och Iokaste återtar makten från Kreon och blir kung och drottning av Thebe.

Tiden går men efter en tid drabbas Thebe av en ny olycka. En pestepidemi sprider sig i staden och Kreon skickar en man till oraklet för att få reda på orsaken. Oraklet svarar att brottet för Laios död inte är sonat och att Thebe inte kommer att få ro förrän den skyldige är straffad.

Oidipus bestämmer sig för att själv leta upp mördaren och frågar den vise siaren Teiresias om råd. Teiresias, som vet hur det hela ligger till, försöker undvika Oidipus frågor. Oidipus blir misstänksam och tror att Teiresias och Kreon är i konspiration med varandra och övertygas om att Kreon är mördaren. Han vill landsförvisa de båda men övertalas av Iokaste att låta dem stanna. Till slut uppdagas sanningen och Iokaste hänger sig i förtvivlan och avsky för sitt eget brott. Oidipus som svurit att driva ut den skyldige från Thebe sticker ut sina egna ögon.

Sönerna Eteokles och Polyneikes skäms för sin far och stänger in honom i palatset. Oidipus uttalar då en förbannelse över dem, att de ska hata varandra för all framtid. Sönerna som får efterträda sin far kommer överens om att de ska regera i Thebe vartannat år. Eteokles börjar. Men efter att det första året har gått vägrar Eteokles att överlåta makten till sin bror och låter landsförvisa honom. Polyneikes beger sig då till kung Adrastos i staden Argos på Peloponnesos. Där gifter han sig med Adrastos dotter Argeia och lyckas få Adrastos att ta hans parti mot brodern Eteokles. De två samlar en här för att inta Thebe med våld.