Puntila och hans dräng Matti

Göteborgs Stadsteaters konstnärlige ledare Pontus Stenshäll tar sig det kommande spelåret an en frodig folkkomedi: Puntila och hans dräng Matti av Bertolt Brecht och Hella Wuolijoki. I rollerna som Puntila och Matti ser vi Lisa Lindgren och Ika Nord.

Premiär 25 oktober på Stora scen.

Av Bertolt Brecht och Hella Wuolijoki
Översättning Alf Henrikson
Regi Pontus Stenshäll
Med Lars Carlsson, Nina Dahn*, Hannah Alem Davidson, Marie Delleskog, Johan Hafezi, Lisa Lindgren, Frida Linnell*, Emil Ljungestig, Ika Nord
*Praktikant från Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet

Storgodsägaren Puntila är oberäknelig som få. Som full vill han famna hela världen. Nykter vill han däremot dräpa densamma. Hans luggslitne dräng Matti har fullt sjå att hänga med i alla vilda svängar och sopa igen spåren efter sin herres irrationella upptåg. Dessutom börjar känslor spira mellan Matti och Puntilas dotter Eva, men kan kärlek överbrygga klassklyftor och misstro?

– Det är en underbar historia, en komedi som glatt men hårt sparkar uppåt och ödmjukt slickar nedåt. Här har maktens män bokstavligen världen som lekplats. Det är en av världens mest intressanta komedier i det att den blandar tygellös folklighet med knivskarp samhällsanalys, säger Pontus Stenshäll.

Pontus Stenshäll är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater. Han är en av grundarna till moment:teater i Gubbängen i Stockholm och har regisserat på de flesta av Sveriges institutionsteatrar. På Göteborgs Stadsteater har Pontus Stenshäll tidigare stått för regin för Mephisto, Utvandrarna och Kung Lear.