Göteborg Sound – om artisterna

På Stora Scen uppträder följande artister:

Tages / Göran Lagerberg
Tages startade som Tages Skiffelgrupp redan 1963 och sommaren 1964 vann de tävlingen ”Västkustens Beatles” och hette då bara Tages. Oktober samma år släpper de singeln Sleep Little Girl som går upp som etta på ”tio i topp”. Anses av många som det bästa och viktigaste svenska popbandet under 60-talet. Som med många av dessa gamla band är det inte längre möjligt att få ihop ett originalet, Göran Lagerberg är dock den som skrev de flesta låtarna och har spelat aktivt sedan starten, på Göteborg Sound kompas han av Pepperland, ”världens bästa Beatles-tolkare”.

Tilde hyllar Doris
Doris Svensson med artistnamnet Doris är stadens okrönta kvinnliga popstjärna. Hon startade redan 1960 och släppte första plattan med The Stranglers två år senare. 1963 medverkade hon i tv-programmet Drop In där inte helt okända The Beatles spelade.

1970 släpptes plattan Did You Give the World Some Love Today Baby. Den föll snart i glömska men plockades upp 25 år senare då titellåten blev en hit. Idag betraktas den som en klassiker. Doris fortsatte sin karriär i olika dansband men lade till slut karriären på hyllan.

Doris hyllas på scen av den Göteborgsbaserade musikern, låtskrivaren och sångerskan Tilde, som bland annat fick med låten Nothing gold can stay högt upp på GP:s lista över det senaste decenniets allra bästa låtar från Göteborg.

Nationalteaterns rockorkester
Det ikoniska proggbandet startade som teatergruppen Gorillateatern 1969 i Lund, flyttade till Göteborg 1971 med det nya namnet Nationalteatern. Var mer teater än rockband under många år, först 1993 lade teatergruppen ner sin verksamhet och Nationalteaterns Rockorkester fortsatte att turnera. Nu är rockorkestern snart historia, under 2022 ger de sig ut på den allra sista turnén. Ett bra tillfälle att se dem på Stadsteatern under Göteborg Sound.

Attentat
Om man säger Punk i Göteborg så kan man lika gärna säga Attentat. Bandet som varit med och format en helt egen musikgenre. Attentat begick officiell premiär på Sprängkullen 1978 på en tvådagarsfestival som hette ”Mot Elitkultur”. Då fanns det rätt många bra punkband i stan men bara ett finns kvar och de har fortsatt att spela under alla dessa år. För er som kommer till Göteborg Sound kommer att märka hur viktig Sprängkullen var som scen under 70-talet och vilka krockar som uppstod där.

Andra generationen
Namnet säger egentligen rätt mycket – bandet startades av män som är söner till arbetskraftsinvandrare från Makedonien. Medlemmarna är födda i Sverige men har bevarat sitt musikaliska arv. Andra generationen startade 1988 med en spelning på Makedoniska Föreningen i Mölndal och har sedan dess spelat på allt från bröllop till Melodifestivalen. 2010 samarbetade bandet med Dogge Doggelito på just Melodifestivalen med låten Hippare Hoppare. Bandet levererar alltid en grym show på scenen.

Papa Dee
Daniel "Papa Dee" Wahlgren fick sitt genombrott efter ett skivkontrakt på Telegram där han släppte singeln, Funky Raggamuffin/Let the Music Play 1988. Musiken var en blandning av dancehall och hip-hop. Pappa Dee var, som rappare, under en tid medlem i bandet Stonefunkers.

Hans musik har alltid rört sig i en blandning av soul, reggae, dancehall, hip-hop och funk. Pappa Dee var även programledare i P3 programmet Rythm mellan åren 2000 och 2008.

Henryk Lipp och vänner hyllar Freddie Wadling
Freddie Wadling startade tidigt och blev en viktig del av Göteborgs punkscen. Det första "riktiga" bandet var Straitjacket, senare blev det Liket Lever och i slutet av 70-talet The Leather Nun, där han var basist.

Under 80-talet gick Freddie in i ett mörkare ljudlandskap och startade bandet Blue For Two med vännen Henryk Lipp. Den första singeln Someone Like You släpptes på det legendariska skivbolaget Radium 1985. Freddie fortsatte att skriva musik ihop med Henryk hela vägen fram till sin död 2016. Myten säger att det finns outgivet material med Blue for Two, kanske släpps det någon gång? Utöver musiken var Freddie Wadling aktiv som tecknare, konstnär och som film- och teaterskådespelare. En sann legend.

Freddie Wadling hyllas av musikproducenten och musikern Henryk Lipp och vänner

Dark Tranquillity
Nu snackar vi hårdrock, bandet är ett av två band som anses ligga bakom den musikaliska benämningen "The Gothenburg Sound", det andra bandet är At The Gates. Dark Tranquillity spelar death metal och är stilbildare för många stora hårdrocksband som kommer från Göteborg. Bandet har gett ut mängder med skivor och turnerat flera varv runt jorden. I och med Dark Tranquillity kommer Göteborg alltid räknas som Sveriges hårdrockshuvudstad. Luta er tillbaka och låt er sköljas över av tung och mörk hårdrock.

Daniel Lemma
Daniel växte upp i Skåne, men flyttade som tur var till Göteborg i sena tonåren och spelade i bluesbandet Mo Blues, som skivdebuterade 1997. Den rastlösa Daniel flyttade till New York där han spelade in en soloplatta som tyvärr aldrig gavs ut, dock betydde tiden i New York mycket för Daniels musikaliska utveckling. 2001 släppta han filmmusiken till Josef Fares film Jalla! Jalla! och detta blev hans musikaliska genombrott, låten If I Used To Love har idag spelats 11 miljoner gånger på Spotify. Daniel Lemma kan vi idag se på både Stadsteatern som teatermusiker och självklart på alla musikscener i Göteborg. En av stadens finaste röster.

Amanda Werne hyllar Blues Annika
Annika Dahlqvist är mer känd som Blues Annika. Hon ingick i Albins Bluesband på 1970-talet och medverkade bland annat på albumet Från flykt till kamp i samarbete med RFHL och skivbolaget Nacksving med låten I förvaring skriven av Björn Afzelius.1980 kom det enda men uppmärksammade albumet Blues Annika och hon gav sig ut på turné med Yalsa band.

Slowgold som är Amandas Wernes artistnamn. Hon är en lysande stjärna, född och uppvuxen i Göteborg, med en unik röst och är dessutom en duktig gitarrist. 1980 fick hon en Grammis för plattan Mörkare. Ingen annan kan göra Blues Annika mer rättvis än Amanda Werne.

José González
Med rötterna i Argentina och uppväxten i Angered startade José sin karriär som medlem i bandet Junip 1999, på den tiden handlade det om Indiepop, Han startade sin solokarriär med plattan Veener 2003. Låtar från den skivan fanns med i den amerikanska tv-serien OC och på så sätt lades grunden till hans internationella karriär. José gjorde en version av The Knifes låt Heartbeats som användes i en reklamfilm för Sony. Låten har drygt 360 miljoner lyssningar på Spotify. Josés musik har liknats vid Nick Drakes fast lite inspirerat Argentina-inspirerat. Idag turnerar han världen runt med sin nylonsträngade gitarr och är en av våra största internationella artister.

Virginia and the Flood
Här pratar vi stadens framtid, nu tar äntligen tjejerna en självklar plats på scenen, det har som ni märker tagit en jävligt lång tid. Virginia and the Flood är Cornelia Adamssons alter ego. Hon har nästan uppfunnit en helt egen musikstil som hon kallar ”Southern Goth” eller ibland för ”Ghost Folk”. Ni förstår att det är svart och mörkt men det är också ett grymt sväng med en unik röst. Ett av stans bästa liveband som har allt framför sig. Vi är så glada att hon valt att vara med på Göteborg Sound.

EP & Mix Master Mange
EP är Elnaz Paiamanis artistnamn när hon rappar men det är bara ett av elementen inom hiphop som hon behärskar. Elnaz är kanske mer känd som danskoreograf och dansare. Uppvuxen i Kortedala blev både musiken och dansen viktiga ingredienser i hennes liv. Hon utbildade sig på Angeredsgymnasiet i klassisk balett och hittade hiphopens olika dansstilar genom Twisted Feet. På Stadsteatern får vi höra henne rappa ihop med Mix Master Mange. En ung stjärna från Kortedala, vi får se vilka scener vi får se henne på i framtiden ...

I Foajébaren spelar:

Silveräpplen
Silveräpplen är ljusteknikern och musikproducenten Simeon Pappinen Hillerts soloprojekt med basen i elektronisk musik med inslag av svensk indie. Han debuterade 2020 med EP:n Pretentious Lifi Inc. Under 2021 kom bland annat EP:n Secretly Dreaming of Bongos med texter skapade runt små personliga betraktelser.

Josef Slunge
Unge Josef Slunge, uppvuxen i Majorna, är rappare, låtskrivare och producent. Som 19-åring debuterade han med singeln Heybabey. Han har redan hunnit med två EP:s. Den senaste singeln Trollslända släpptes i februari 2021.

På Lilla Scen spelar:

Telos Vision
Bakom Telos Vision finner vi Teodor Boogh, som albumdebuterade 2019 men började skriva låtar redan som 13-åring. Fem år senare drev han husbandsklubben Orleans där han engagerade delar av Sveriges indieelit. I sin musik inspireras Telos Vision av War on Drugs, George Harrison och Jonathan Wilson.

Chivvy
Chivvy, tidigare The Tape, är ett indieband från Göteborg. Musiken kan närmast beskrivas som drömsk, atmosfärisk indierock med en dynamisk och stor ljudbild. Och med den har Chivvy turnerat runt om Europa, i länder som Portugal, Norge, Tyskland, Kosovo, Kroatien och förstås på de flesta av Sveriges indiescener.