Se spännande europeisk scenkonst på prospero.theatre.tv

Den digitala plattformen för streamad europeisk scenkonst, prospero-theatre.tv, lanserades 2022. Här kan du se föreställningar, samtal och bakom kulisserna-intervjuer helt fritt. Flera av föreställningarna är textade på svenska, andra på engelska. Mer material tillkommer ständigt.

prospero-theatre.tv finns bland annat en filmatiserad version av Tystnaden, som hade premiär på Göteborgs Stadsteater i november 2021 och som inom projektets ram spelade i Liège och Madrid våren 2023. Även Backa Teaters Utopia 2012 finns att se på plattformen.

Här finns också exempelvis samtal med regissörerna Ildikó Gáspár, Gérard Watkins och med Pontus Stenshäll, tidigare konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater. Skapa en en inloggning och du kan se allt helt gratis!

Lite längre ner på sidan ser du några exempel på vad som visas på plattformen.

Prospero – Extended Theatre, där prospero-theatre.tv ingår, medfinansieras av EU-programmet Kreativa Europa. Projektet står på tre ben: produktion och filmatisering av nio uppsättningar (var och en textas på sju språk), utveckling av streamingplattformen samt publikutveckling.

De teatrar som ingår, förutom Göteborgs Stadsteater, är:
Théâtre de Liège (Belgien), Emilia Romagna Teatro Fondazione (Modena, Italien), São Luiz Teatro Municipal (Lissabon, Portugal), Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu (Zagreb, Kroatien), Teatros del Canal – Comunidad de Madrid (Spanien), Schaubühne Berlin (Tyskland), Teatr Powszechny (Warszawa, Polen) och Odéon-Théâtre de l’Europe (Paris, Frankrike)

Partner i projektet är också ARTE, en digital plattform för europeisk kultur.

Imagine av Krystian Lupa

Imagine är en storslagen föreställning regisserad av en av de största europeiska teaterregissörerna. Krystian Lupa. En berättelse inspirerad av John Lennons sånger och Antonin Artauds konst. Imagine är textad på svenska.

Läs mer om och se Imagine här

Ingmar Bergmans Tystnaden

Hyllade Dead Centre, känt för sin säregna estetik, för varligt in Tystnadens handling i samtiden och sätter vår existens i gungning. Tystnaden, i regi av Bush Moukarzel, hade premiär på Göteborgs Stadsteater i november 2021. Foto: Ola Kjelbye.

Se Tystnaden här

Samtal med Pontus Stenshäll

Efter åtta år på Göteborgs Stadsteater avslutade Pontus Stenshäll nyligen sitt värv som konstnärlig ledare. I ett samtal på prospero-theatre.tv berättar han om sin teaterresa, om sin tid i Göteborg och om sin mycket personliga version av Franz Kafkas Processen. Foto: Ola Kjelbye.

Se samtalet med Pontus Stenshäll här

Calderón av Pier Paolo Pasolini

Calderón är en tragedi på vers av Pier Paolo Pasolini, inspirerad av mästerverket Life Is a Dream av den store 1600-talsförfattaren Pedro Calderón de la Barca. Uppsättningen regisseras av Fabio Condemi. Från Teatro Arena del Sole i Bologna. Foto: Luca Del Pia

Se Calderón här

Fraternity - en fantastisk historia

En del av människosläktet försvinner plötsligt från planeten. De som är kvar försöker förstå varför. För att bevara minnena skapar de ett centrum för helande och tröst. Fraternity är uppsättning från Théâtre National de Bretagne. Av och i regi av Caroline Guiela Nguye. Foto: Jean Louis Fernandez.

Se Fraternity här

Verklighet och fantasi i Sorry

Regissör Bobo Jelčić skapar teater där verklighet och fantasi smälter samman. Han utforskar livet på teatern och teatern i livet under en minimal serie av händelser bland invånarna i en liten och vanlig stad. Från den kroatiska nationalteatern i Zagreb. Foto: Mara Bratoš.

Se Sorry här