Dag Malmberg om sin rollkaraktär i Skymningsrök:

"Hans enda vän är ett träd. En rätt komplex karl."

"Jag har absolut haft tur"

Dag Malmberg har vi sett i många roller på film, tv och på teaterscenen. De senaste åren i serier som Springfloden, Saltön och inte minst i den internationellt framgångsrika Bron. I Skymningsrök spelar han både den gamle översten och Johnny, överstens dotterson.

Att det överhuvudtaget blev teater var lite av en slump. Dag studerade sociologi i Göteborg på 1970-talet. Studierna gick det sådär med och han fick jobb som scenarbetare och senare som regiassistent på Göteborgs Stadsteater. Efter ett snabbt inhopp i en pjäs blev han rekommenderad att söka till Scenskolan, och kom in på första försöket.

Du växlar mellan scenen och att stå framför kameran. Är det roligt med den variationen?
Ja, och jag har absolut haft tur, oförtjänt mycket tur. Jag känner mig trygg med kameran och gillar den typen av punktinsatser. Det har rullat på. När det gäller att stå på scen kan det vara jobbigare men i rätt sammanhang och med rätt personer som i Skymningsrök, är det bara roligt.

Det är väl så att många tidigare känt igen dig men inte kunnat koppla ditt ansikte till ditt namn? Men så kom Bron …
Jag har nog inte haft ett personligt varumärke men på senaste tiden har det varit generande många som känt igen mig. När poliskommissarie Hans Pettersson hamnade i koma i Bron ropade folk till mig på stan´ ”att nu får du väl för fan vakna!”

I Skymningsrök, som är en dramakomedi om en familj över tre generationer, spelar du två av rollerna, den gamle översten och även hans dotterson Johnny.
Översten, ja vad ska man säga om honom? Han brottas ju med sin demens men han har haft ett vackert liv. Johnny har så mycket längtan och så mycket känslor. Han är beläst men har inte hittat hem. Att födas in i en dysfunktionell familj har präglat honom och han gör sig gärna till offer för sin egen omständighet. Hans enda vän är ett träd. En rätt komplex karl.

Dag Malmberg är utbildad vid Scenskolan i Göteborg. Har bland annat spelat på Backa Teater, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, Riksteatern, Norrbottensteatern, Regionteatern Blekinge/Kronoberg samt på stadsteatrarna i Borås, Stockholm, Malmö och Uppsala. På teve har Dag medverkat i produktioner som Glappet, Saltön, Irene Huss-filmerna, Bron och 30 grader av februari och Springfloden. På Göteborgs Stadsteater medverkade han senast i Machinal 2015.