Regissör

Rikard Lekander

biografi

Regissör

Rikard Lekander är regissör, skådespelare och dramatiker. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och är sedan hösten 2018 konstnärlig ledare på Örebro länsteater.

Med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris startade han Farozonen, Sveriges första professionella skräckteater, i Malmö 2009. Uppsättningen Blodvemberfest gästspelade på Dramaten. 

Rikard ingick en tid i scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö och har även medverkat som skådespelare i flera uppsättningar på bland annat Dramaten. 

Han har regisserat ett flertal produktioner på bland annat Smålands Musik och Teater, Teater Västmanland, Skuggteatern, Profilteatern, Örebro länsteater, Helsingborgs Stadsteater, Teater 23, moment:teater, Malmö dockteater, Uppsala Stadsteater och Unga Dramatens Elverket. 

På Malmö Stadsteater har han regisserat Gengångare & zombies, en specialversion av Henrik Ibsens Gengångare med Ann Petrén i huvudrollen (2012).

Bland senaste regiuppdragen kan nämnas Golem på Malmö dockteater (2016), en egen dramatisering efter Gustav Meyrinks roman. Fulet på Teater 23 (2017), i dramatisering av Gustav Tegby efter John Ajvide Lindqvists novell med samma namn. Och senast den hyllade Dr. Moreaus ö på moment:teater, i dramatisering tillsammans med Andreas Boonstra efter H.G. Wells roman (2017). 

2017-2018 dramatiserade och regisserade Rikard Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga på Göteborgs Stadsteater.

Tidigare produktioner

Göteborgs Stadsteater
Spelår Föreställning Funktion
2017-2018 Gösta Berlings saga Dramatisering, Regi