”Jag ser Skymningsrök som en melankolisk hyllning till livets omöjlighet”

Repetitionerna har satt igång. Under Viktor Tjernelds ledning kommer den surrealistiska dramakomedin Skymningsrök nu att ta form.

Den 23 september är det premiär, Sverigepremiär till och med, på Studion.
– Det är alltid kul att komma upp på golvet och möta texten med ensemblen. Det här är första gången jag regisserar på Göteborg Stadsteater, jag kände direkt att det här är en arbetsplats fylld av kreativ nyfikenhet och skaparglädje, som frilansare är det bara att hoppa på tåget och se var det bär, säger Viktor.

Skrämmande premiär
Off-Broadwaypjäsen Smokefall är skriven av Noah Haidle och har haft stora framgångar i Chicago och New York.
– Den är fylld av mörk humor och är väl på ett sätt en uppmaning till oss alla att livet är till för att levas, oavsett hur skrämmande det verkar vara. Just det här med livet som "skrämmande" kommer jag själv få ta del av eftersom Noah Haidle kommer till premiären. Han har dock skrivit till mig att jag ska behandla honom som en "död dramatiker", jag undrar om den uppmaningen också gäller när vi ses på premiärfesten.

Ett poetiskt drama i tre akter
I tre akter får vi följa ett poetiskt drama om 100-åriga familjeband, kärlek och om det vi för vidare till nästa generation.

– Jag ser Skymningsrök som en melankolisk hyllning till livets omöjlighet. Samtidigt är det en uppmaning till att fortsätta försöka leva, försöka älska. För alternativet till livet vet vi tämligen lite om. Så trots att tidens tand kommer att sarga allting som är vitalt och vackert, så får vi försöka ta till vara på det vi har och skapa något storslaget tillsammans.

Första gången på scen
Under de två första veckorna repeterade Viktor Tjerneld med sin ensemble i teaterns lilla repsal. I onsdags var det första gången på scen, i den scenografi som är skapad av Franciska Alberte Zahle.

– Franciska och jag har arbetat en del tillsammans innan och det är något som hjälper mycket i samarbetet. Franciska har heller inte varit på Göteborg Stadsteater tidigare, men vi har båda hört gott om Studion, så det ska bli spännande att få börja repa där. Det är alltid en helt annan känsla i scenografin än i en replokal.

Utbildad i Köpenhamn
Viktor Tjerneld, som är nyutexaminerad från Statens Scene-kunstskoles Instruktörslinje i Köpenhamn, har tidigare regisserat pjäser som Den Fule av Marius von Mayenburg och Spelaren av Fjodor Dostojevski. I Sverige har han varit aktuell med en hyllad uppsättning av Antigone, och nu senast Medea på Uppsala Stadsteater.

Mer om Skymningsrök kan du läsa på www.stadsteatern.goteborg.se/skymningsrok

Skymningsrök
Sverigepremiär 23 september på Studion
Av Noah Haidle
Översättning Pamela Jaskoviak
Regi Viktor Tjerneld
Med Ashkan Ghods, Hampus Hallberg, Dag Malmberg, Victoria Olmarker, Melina Tranilus

Ann Waldeborn