Intervju med Wahid Setihesh

”Det finns en historia bakom varje människas val”

Wahid Setihesh är en av tre manusförfattare till Jihadisten. Med sin bakgrund och uppväxt i Angered och sitt arbete med att stärka vuxna och ungdomar i Göteborg med hjälp av teater bidrar han med viktig kunskap och erfarenhet när pjäsen tar form.

Wahid brinner för att höja framför allt ungdomars självkänsla och för att de ska utbilda, och bilda, sig. Men för honom själv gick det inget vidare i skolan till en början.
– Som grav dyslektiker halkade jag efter och blev dumförklarad av lärarna men den upplevelsen har också bidragit till att jag alltid arbetat för att människor ska känna sig inkluderade. Genom att synliggöra varandra stärker vi inte bara oss själva utan också demokratin.

Lyfter andra och sig själv
Han började tidigt med teater och han växte, från den osäkra killen som var arg på allt och alla till en mer säker och medveten person som vill undervisa och hjälpa andra.
– Jag lyssnade och lärde, skrev så småningom egna pjäser och erbjöd mina tjänster gratis till fritidsgårdarna. Här finns ungdomar som verkligen behöver någon som säger att de är bra på något och genom att lyfta andra lyfter jag också mig själv.

Hittar de nya berättarna
Idag är Wahid utbildad socialpedagog och använder teatern som ett verktyg, i olika projekt, teatergrupper, workshops över hela landet där deltagarna får en chans att utvecklas. Just nu är han anställd på Angereds Teater där han varit involverad i starten av Angereds Teaterskola. Han arbetar även som verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus.

– När människor går runt och har drömmar men inte får rätt medel att kunna handskas med dem tror de att de är odugliga. I vårt samhälle finns det en språkbarriär som blir till en svåröverkomlig tröskel, en känsla av att inte höra till är allt för vanlig. Genom teatern hittar vi också de nya berättarna som är så viktiga för samhället.

Försöka diskutera och förstå varför
Tillsammans med skådespelaren och regissören Johan Gry och dramaturgen Joel Nordström har Wahid Setihesh skrivit manus till Jihadisten, som har premiär den 22 mars på Lilla Scen.
– Jag känner människor som valt att åka till Syrien och jag frågar mig varför de och inte jag? Vi som har haft exakt samma förutsättningar, samma typ av uppväxt. Med Jihadisten vill vi försöka diskutera och förstå varför någon kan välja att söka sig till extrema rörelser, och det finns ju alltid en historia bakom varje människas val.

Stort intresse i skolorna
Inför premiären är Wahid ute i skolorna och pratar om pjäsen.
– Men framför allt erbjuder jag mig att komma till skolorna och samtala och diskutera runt ämnet och pjäsen och jag märker att det finns ett jättestort intresse och inte minst ett behov av detta som är så komplext. Göteborg är bra på många sätt men det är en segregerad stad, etniskt och kulturellt, och om vi slutar att bry oss om och värna om varandra så förstör vi demokratin.

Av: Ann Waldeborn ​