Johan Karlberg, Inger Hayman, Ingemar Carlehed

Copenhagen

En höstdag 1941 söker den tyske kärnfysikern Werner Heisenberg upp sin gamle lärare och mentor, dansken och halvjuden Niels Bohr i det av nazisterna ockuperade Köpenhamn.

På 20-talet har de båda männen varit som far och son, och tillsammans varit de främsta inom atomforskningen. Kriget skiljde dem åt och de hamnade på var sin sida om stridslinjen. Vid återseendet är Heisenberg ansvarig för Nazitysklands atomforskning.


Man vet efteråt att Heisenbergs och Bohrs möte var oväntat och hastigt. Redan efter tio minuter skiljdes de åt i vredesmod. Två år senare skulle Bohr medverka till färdigställandet av atombomben i USA. Vad var orsaken till Heisenbergs besök? Vad talade de båda männen om och varför blev de ovänner? Kunde atombombens utveckling förhindrats? Vi möter Heisenberg, Bohr och Bohrs hustru Margrete när de 1999 återvänder från de döda för att reda ut vad som egentligen hände.


Copenhagen är en gripande pjäs om vänskap som infekterats av skuld. Den behandlar forskarens moraliska ansvar, den mänskliga naturens brister och ifrågasätter rätten att arbeta på ett praktiskt utnyttjande av atomenergi.

Sverigepremiär
december 1999
Scen
Studion

Produktion

Av Michael Frayn Översättning Per Lysander Regi Lars Arrhed Scenografi och kostym Nina Flagstad Musik Stefan Levin Ljus Anders Johansson Mask Gunnar Lundgren Skådespelare Ingemar Carlehed, Inger Hayman, Johan Karlberg